"Impuls života" - izložba Jasmine Miletić u Dnevnoj sobi

Izvor: Niški portal | 10-Apr-2019 | 09:36

Dobitnica mnogobrojnih nagrada u ikonopisanju, Jasmina Miletić, izlaže u Nišu

„Impuls života“ naziv je samostalne izložbe Jasmine Miletić koja će biti otvorena u nedelju 14. aprila od 20 sati u kafeu Dnevna soba. Izložba koja govori o osnovnim vrednostima života. Težnja, pokretna sila, podsticaj, nagon slike same za sebe jasno govore da je u pitanju ljubav.

Ljubav prema veri, bogu, deci, prirodi, životinjama, a naposletku imamo i sliku portret cara Dušana koji svojim dušanovim zakonikom podseća da se strogo kažnjava sve ono sto je van božjih zapovesti i van ljudske časti.

Jelena se umetnošću bavi nepunih dvadeset godina, a opredelila se za ikonopisanje nakon časova ikonopisanja u organizaciji Udruženja zanatlija „Esnaf – Niš“. U periodu od 2005. do 2012. godine radila je kao nastavnik ikonopisa, dok se kasnije u njenom radu iskazuje i njena ljubav prema ulju na platnu.

Na njenim slikama osim svetaca i verskih motiva preovladavaju i motivi prirode, životinja, ili kako kaže Jelena: „jednom rečju sve ono što nosi u sebi čistu ljubav, onu iskrenu i nepromenljivu ma koliko da se vreme u kojem živimo menja“.

Do sada je izlagala na preko 20 grupnih izložbi od čega su dve u Parizu i Roterdamu, dok je njena poslednja grupna izložba bila sa članovima Udruženja likovnih umetnika „Luna“ iz Niša u oktobru 2018. godine.

Dobitnica je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju: „Majstorsko pismo – umetnik ikonopisac“ 2012. godine, „Zlatna značka – Škola ikonopisa Ostrog“ koju je dodelila Zanatska komora Srbije 2008. godine, „Zlatni trofej – nagrada za dostignuće u karijeri ikonopisanja“ iz 2010. godine, a dobitnica je i pisanog blagoslova Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja povodom 220 godina postojanja Esnafa 2012. godine.

Na otvaranju izložbe u nedelju 14. aprila nastupiće i muzički duo koji čine Marijana Davinić (sopran)  i Nikola Đorđević (gitara). 

Ulaz na dešavanje je slobodan.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
03U O0A
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: