Inkluzija nije više tabu tema. Na decu sa posebnim potrebama gleda se drugačije

Izvor: Niški portal | 28-Mar-2017 | 17:34

Socijalna inkluzija je vrlo bitna jer deca koja pohađaju "Specijalnu osnovnu školu Bubanj“ trebalo bi da budu prepoznata u gradu, da se vidi da su oni jednaki i ravnopravni članovi društva i imaju svoje kvalitete i pokazuju ono što umeju i znaju. Niz aktivnosti i saradnja sa Institutom za javno zdravlje i Osnovnom školom „Bubanjski heroji“ su dobar primer za to.

„Naš najveći uspeh je da pripremimo decu za redovne tokove života. Kroz ranu rehabilitaciju, obrazovanje i vaspitanje postavljamo temelj za usmeravanje dece da li će se opredeliti za našu ustnovu ili neku drugu. Imao primere gde deca odlaze u redovnu školu, ali dva puta nedeljno dolaze kod nas na podršku. Najveći problem nam je nedostatak kadra, a potreba je ogromna za defektološkim tretmanima“, kaže direktorka Snežana Čarapić, direktorka Specijalne škole sa domom učenika ''Bubanj''.

    

Reč inkluzija se u Srbiji pominje već desetak godina, a ona je u naše škole ušla pre par godina. Deca sa posebnim potrebama su često i naši đaci, uvek je neophodno senzibilisati decu za postojanje različitosti.

„Učiti decu da budu tolerantni. Kako se to radi? Najbolje na konkretnim primerima u direktnoj saradnji. Iz naše škole je pošao drugi i četvrti razred. Oni su pripremili program. U jednom delu su bili samostalni u drugom su učestvovali zajedno sa školom Bubanj i 14. oktobar i svi su se tome radovali“, ističe Verica Radenković, direktorka OŠ ''Bubanjski heroji''.

Najveća dobit je vaspitni deo za koji su zaduženi profesori. Važno je i da se radi na vaspitnom delu učenika i to je jedan od segmenata rada na koji su ponosni u školi Bubanjski heroji.

Naredna manifestacija na kojoj će sve tri ustanove učestvovati je obeležavanje "Nedelje usta i zuba" koja će se održati u Ražnju. Po prvi put će se obeležiti svetski dan zdravih gradova zajedno sa Novim Sadom i Beogradom.

“20. maja će u prestonici, po prvi put, sva tri velika grada u Srbiji biti na istom zadatku. Učestvovaće deca različitih škola , studenata, sportskih organizacija. Teme će biti poput ekoloških, očuvanja zdravlja”, dodao je Dr Čedomir Šagrić, načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Niš.

Institut za javno zdravlje je u proteklih par godina inicirao potpisisvanje protokola u oblasti saradnje i promocije zdravlja. Preko 50 ustanova i institucija i organizacija je u tom procesu i mreža se stalno širi.

 

Autor: Vladana Simić

Komentari
0
Pošalji komentar
9AH J37
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: