Internacionalne horske svečanosti u Nišu mogu da počnu

Izvor: NiškiPortal | 04-Jul-2018 | 13:55

Internacionalne horske svečanosti su bijenalna muzička manifestacija takmičarskog karaktera, izuzetno bogate tradicije i veoma visokog međunarodnog ugleda. Usmerena je na afirmaciju ozbiljne muzike i raznolikih vidova horskog pojanja, a u takmičarskom programu manifestacije učestvuju srpski i inostrani amaterski horovi čije nastupe ocenjuje reprezentativni petočlani žiri, sastavljen od eminentnih univerzitetskih profesora muzike, vrhunskih dirigenata i kompozitora, muzičkih kritičara, istoričara...

PROGRAM MOŽETE POGLEDATI NA SAJTU  NIŠKOG KULTURNOG CENTRA - KLIKOM OVDE

Među javnim muzičkim manifestacijama koje se organizuju u Nišu Internacionalne horske svečanosti imaju najdužu, najbogatiju i najkompleksniju tradiciju. Ovaj festival je nastao u čast amaterskog horskog pojanja i oduvek je slavio individualne pevačke iskre iz kojih se, blagodareći raciju nedostupnim silnicama i nedokučivoj pojačkoj alhemiji, raspiruju i rasplamsavaju neukrotive horske vatre.

Na pouzdanim tradicionalnim temeljima je, u to nas uverava pažljivo selektovana reprezentacija gostujućih horova, zasnovana i ovogodišnja niška horska smotra. Horovi iz Rusije, Grčke, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske i Srbije nagoveštavaju veoma ozbiljan i uistinu atraktivan takmičarski program, za koji su, po običaju, rezervisani središnji dani festivala.

Prve večeri će Letnjom pozornicom u Tvrđavi dominirati Simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije s maestrom Bojanom Suđićem na čelu, a posetioci će moći da uživaju u slavnoj Orfovoj scenskoj kantati Karmina Burana. Poslednjeg dana, kada se dodeljuju priznanja i polagano svode utisci o kvalitetu horskih nastupa, predstaviće se Hor dirigenata Srpske horske asocijacije prigodnim revijalnim programom u kojem će učestvovati i gostujući horovi i horovi grada domaćina. A u međuvremenu poseban programski specijalitet – nastup nemačkog ansambla „Kaliomene“ i njihov spektakularan koncertni performans Viridisima, vešto aranžiran preplet gregorijanske i savremene muzike praćen opčinjujućim svetlosnim efektima. Tu je, napokon, i jedna intrigantna festivalska inovacija kakva je „oupen singing“, u svetu sve popularniji interaktivni koncept koji, bazirajući se na združenom pevačkom nastupu, uspostavlja nove nivoe komunikacije između horova na sceni i posetilaca u publici.

www.nkc.rs

Horske svečanosti će ovaj put, posle perioda tokom kojeg se organizator kretao u prilično skučenim finansijskim okvirima i usled toga pomalo snebivao kad je reč o boravku horova u Nišu sve vreme festivala, ponovo pružiti šansu gostujućim pevačkim družinama da u punom kapacitetu osete naše južnjačko gostoprimstvo, što će znatno obogatiti prateće i neformalne aspekte ove manifestacije. Horovi će, naime, imati dovoljno vremena i za tradicionalni defile centrom grada i za revijalne nastupe na reprezentativnim gradskim lokalitetima, a to su momenti koji će, uveren sam, neizmerno doprineti šarmu Internacionalnih horskih svečanosti.

Domaćin je, dakle, spreman za očekivane festivalske izazove. Sada su gosti i učesnici na potezu! Dobro došli u Niš, grad horskog pojanja!

Komentari
0
Pošalji komentar
MMO 4oZ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: