Kako docent Medicinskog fakulteta izrađuje nakit i ko su dame koje ga nose

Izvor: NiškiPortal | 25-Jul-2018 | 21:44

Kako docent Medicinskog fakulteta izrađuje nakit i ko su dame koje ga nose 

Miljana Pavlović i Bižu 4U za Niški portal

Bižu 4Uwww.bizu4u.com ) je ručno izrađen, unikatni nakit zanimljivog dizajna koji je isključivo plod mašte Miljane Pavlović ili njene sestre. Svaki komad ima svoju priču i specifičan je.

 

Ogrlica sa školjkama sakupljenim na moru

 

Ogrlice se mogu nositi i u dnevnim ili večernjim prilikama i mogu dati jedinstven pečat vašoj odevnoj kombinaciji. 

Neobične ogrlice originalnog dizajna i skladnih boja su privukle našu pažnju. Najinteresantnije od svega je to što su ih nosile posebne dame. Šta je to posebno bilo u njima, morali smo da saznamo. Niški portal je kontaktirao Miljanu i Bižu 4U kako bi otkrio tajnu efekta pomenutog nakita, a ujedno i da sazna šta je to što te dame izdvaja iz okoline.

 

Ogrlice rađene na osnovi od filca

 

Pitali smo Miljanu šta je njeno osnovno zanimanje, a kada je razgovor krenuo mnogo toga se pojasnilo.

Završila sam medicinu i radim kao docent na Medicinskom fakultetu, predajem na I godini studija na predmetu Anatomija. Kako u medicini, naročito u anatomiji, nema mnogo kreativnosti, nisam ni znala da je posedujem dok nisam počela da pravim nakit.

 

Kako se došlo na ideju izrade unikatnog nakita? Kako je sve počelo?

Sve je počelo potpuno slučajno. Moja sestra, koja sada živi u Nemačkoj, bila je kod nas u Nišu par meseci, čekajući vizu za Nemačku. Da bi skratila sebi vreme, napravila je par ogrlica od materijala koji smo imali u kući. Pošto je ona umetnica (profesor klavira po profesiji), kreativna je i ti komadi nakita su lepo izgledali. Sedeći pored nje, bilo mi je zanimljivo da gledam šta pravi i onda mi je došla ideja kakvu ogrlicu bih mogla sebi da napravim. Napravim jednu, zatim drugu…Sestra se vrati za Nemačku a meni drugarica naruči da joj napravim vrlo zahtevnu ogrlicu na filcu (podloga za ogrlicu slična tankom itisonu), kakve je moja sestra prethodno napravila. Ja bojažljivo prihvatim i, malo po malo, uspem. Sećam se, radila sam je 11h. Na moje iznenađenje, izgledala je vrlo lepo. Nakon te ogrlice na filcu krenule su da se nižu ideje i ideje i ogrlice…Onda sam napravila fb stranicu zahvaljujući kojoj je veliki broj žena u Srbiji u toku sa mojim radom i može da naruči nakit za sebe ili poklon.

 

Pretpostavlja se da volite nakit i da nosite nakit koji napravite. Da li ponekad pomislite da ste izradili baš ogrlicu za sebe? Kakva je to ogrlica?

Volim da nosim sve vrste nakita, i diskretan i smeliji, u zavisnosti od odevne kombinacije. U poslednje vreme biram jednostavnije haljine i bluze kako bih mogla da stavim masivniju ogrlicu. Ponekad čak prvo izaberem ogrlicu a onda odeću uz nju. Uglavnom nosim nakit koji sam ja pravila. I zbog reklame, a i zato što sa puno ljubavi, pažnje i uživanja pravim svaki komad i zaista volim da ga nosim. Sve što pravim, pravim isključivo po svom ukusu, nezavisno od mode i trenutnih trendova. Nekada bi možda bilo profitabilnije kada bih pravila nešto komercijalno što svaka druga devojka u gradu nosi, ali ja to ne radim. Jednostavno, prepustim se mašti i pravim ogrlicu sve dok ne postane meni savršena. Tako da mogu slobodno da kažem da je svaka moja ogrlica “baš za mene pravljena”, te da, ukoliko je ne prodam, i ostaje moja.

 

Ogrlica od kožnih tračica

 

Od kakvih materijala izrađujete nakit? Sa kojim materijalom najviše volite da radite?

Radim od raznovrsnog materijala: koristim osnovu od filca na koju našivam i lepim perlice, razne detalje, ružice koje pravim od satenskih traka – za jednu vrstu ogrlica, zatim koristim kanap, rajsferšlus, metalne lance, kožne tračice, komade kože, i drugo. Posebno volim da recikliram, gde koristim materijale koje već imam u kući, izvučem očuvani deo stare jakne ili torbe, skinem rajsferšlus sa starih pantalona i od toga napravim ogrlicu ili minđuše, ili od kaiša narukvicu. Volim da pravim skoro sve vrste ogrlica, a možda bih izdvojila ogrlice na filcu. Jer poseban izazov mi je kada pred sobom imam prazan filc koji treba da prekrijem i osmislim jer je to savršeno polje za maštanje.

 

Kako to počinje? Nabavljate materijale pošto prvo zamislite šta ćete napraviti, ili prvo zamislite pa onda birate materijale? Kako dolaze ideje?

Istakla bih da izbegavam da tražim slike nakita na netu i da kopiram ideje, to mi nije zanimljivo. Ideje su mi nepresušne i dolaze na različite načine. Nekada mi se iznenada javi vizija kakvu ogrlicu ili narukvicu treba da napravim. Nekada uzmem filc, izaberem kog će oblika biti ogrlica, pri čemu nemam jasnu ideju o konačnom izgledu ogrlice. Na početku uglavnom znam jedino koje boje želim da kombinujem. Onda osmišljavam delić po delić u hodu, gledajući šta se sa čime slaže od materijala koji imam. Zatim, nekada dobijam ideje u prodavnici gde kupujem material, u zavisnosti od toga šta imam na raspolaganju da kupim..

 

Moj prvi bodychain

 

U procesu izrade, vi iscrtavate šablon po kome kasnije radite?

 Da, za neke vrste ogrlica, kao što je osnova od filca za koji već imam dosta šablona kao i za nakit od kože.

 

Moja radionica

 

Šta se koristi od alata?

Alat je jednostavan. Tu su: silikonski pištolj, makaze, makazice za nokte, mala klešta i klešta za sečenje žice, skalpel i, na kraju, pinceta da otklonim ostatke silikona. I sve radim na običnom radnom stolu, to je moja radionica.

 

Ko je vaša klijentela? Kako biste opisali te dame?

Moja klijentela su uglavnom dame između 30 i 50 godina koje imaju dovoljno samopouzdanja i smelosti da iznesu masivnije komade nakita, kao i nežnije dame za one diskretnije komade. Uglavnom, to su žene koje umeju sebe da izdvoje iz okoline i mase istih žena koje prate trenutne modne trendove. Što se tiče masivnijih ogrlica, neretko čujem komentar: “Fenomenalne su, ali ja to ne bih umela da iznesem”. Zašto? Uvek ohrabrim takvu devojku da se usudi i proba. Jedino je bitno da se takve ogrlice kombinuju uz jednostavnu, jednobojnu haljinu ili bluzu bez detalja, karnera itd.

 

Da li sugerišete damama prilikom odabira nakita?

Ukoliko dama zna šta hoće, ne sugerišem, a ako traži pomoć onda se vrlo rado otvaram sa idejama. Ukoliko je dami potrebna ogrlica uz određenu haljinu za neki događaj, potražim da mi pošalje sliku haljine, a onda zajedno, uz obostrane konsultacije, smislimo idealnu ogrlicu uz nju. Kad je ogrlica gotova ja šaljem sliku i devojka je uzima samo ukoliko joj se sviđa krajnji rezultat pošto je put često neizvestan. Do sada, sve su bile prezadovoljne, kako samo žena ume da bude kad kupuje nešto što joj se baš sviđa.

 

Radite nakit i po porudžbini? Koliko je teško napraviti nešto što što se možda sukobljava sa Vašim stilom i da li je bilo uopšte takvih situacija?

Radim i nakit po porudžbini. Bilo je situacija kada mi mušterija pošalje sliku nakita sa neta, pa ja modifikujem u zavisnosti od raspoloživog materijala, ili je potrebna ogrlica uz već postojeću garderobu, kada se, kao što rekoh, dogovaram sa mušterijom oko izgleda ogrlice. Imala sam i par slučajeva gde mi mušterija da odrešene ruke da napravim ogrlicu, a ograniči me npr. samo u bojama koje ću koristiti. Tada mi je posebno zadovoljstvo kad vidim da mi je dama ukazala poverenje da napravim nešto sama, naročito kada se oduševi nakon što joj pošaljem sliku gotove ogrlice. Do sada se nije desilo da mušterija bude nezadovoljna, najčešće su prezadovoljne.

Želje mušterija se do sada nisu sukobljavale sa mojim stilom i ukusom. Valjda zato što prvo pregledaju slike mojih ogrlica na fb-u, tako da nešto slično ili isto i traže.

 

 

Komplet od kože

 

Šta bi za Vas bilo idealno radno okruženje?

Za mene bi idealno radno okruženje bilo onakvo kakvo sada imam. Samo mi je bitno da budem opuštena, bez nervoze da bih mogla u potpunosti da uživam u pravljenju nekog novog komada.

 

Kako vidite u nekoj bliskoj budućnosti sve ovo čime se bavite? Da li će sve prerasti u neki ozbiljan biznis? Šta bi vam bilo potrebno za to?

Volela bih samo da povećam prodaju da bi od ovoga moglo nešto ozbiljnije da se zaradi a ne samo za džeparac. Za to bi bilo neophodno više marketinga, a ja nemam uvek vremena da se bavim time. I to je onaj manje omiljeni deo posla. Ali nadam se da ću uspeti u tome. Za sada imam facebook stranicu (zove se Bižu 4U), instagram profil (miljana_bizu4u) i sajt preko kojih prodajem nakit. Dame iz Niša mogu i uživo da vide deo kolekcije koji imam kod kuće.

 

Da li ste razmišljali da proširite delatnost?

Delatnost pomalo širim ubacujući nove proizvode ali njih radim ukoliko imam konkretnu porudžbinu. Tako sam osim ogrlica, minđuša, narukvica i prstenja koje radim par puta radila detalje za venčanje kao što su češljići i narukvice za mladu kao i pojas, broševi i drugo.

 

Niški portal se zahvaljuje Miljani na ljubaznosti i prijatnom razgovoru. Želimo joj puno uspeha u daljem radu.

 

Komentari
1
Pošalji komentar
DaQ 1JH
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: