Istorijski arhiv Niš: Performans o istorijskom događaju od pre 280 godina

Izvor: NiškiPortal | 27-Jul-2017 | 12:31

Petak, 28. Jul 2017, 11:30 časova Istorijski arhiv Niš

  

Istorijski arhiv Niš će kratkim performansom u svom prostoru skrenuti pažnju javnosti na istorijski događaj koji se zbio u niškoj tvrđavi pre tačno 280 godina. Tog 28. jula 1737. godine austrijska vojska je pod vođstvom feldmaršala Filipija preuzela grad Niš nagodbom od Osmanija. Svedok ovog istorijskog događaja je najstariji dokument Istorijskog arhiva Niš – to je proglas u vidu bakrotiska koji predstalja sam trenutak kada osmanski deputati predaju ključeve grada – gradskih kapija i magaza austrijskom generalu feldmaršalu baronu od Tingena.
U pozadini se vidi grad – tvrđava sa okolinom i dve vojske – austrijska koja ulazi u grad i osmanska koja ga napušta. Prikazaćemo dokument, preveden tekst i skice niške tvrđave iz 1737. godine kao i kartu Niša sa planom napada austrijske vojske. Svoj najstariji dokument Arhiv je dobio od Narodnog odbora slovenačkog grada Ptuja 1954. godine, a skice i karte Niša iz tog perioda koje se nalaze u Ratnom arhivu u Beču poklonio nam je doc. dr Miloš Đorđević sa departmana za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.
Prezentacije ovih dokumenata prihvatila se Arhimedija grupa sa Elektronskog fakulteta u Nišu, tačnije laboratorije za računarsku inteligenciju i informacione tehnologije, koja se bavi digitalizacijom nacionalne baštine pod okriljem Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Ova grupa mladih ljudi koju predvodi prof. dr Radomir Stanković redovno učestvuje u kulturno prosvetnim aktivnosti Istorijskog arhiva Niš.  
 

Komentari
0
Pošalji komentar
OT2 FvW
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: