Izložba za ljubitelje heraldike na Belom dvoru

Izvor: Niški portal | 23-Feb-2017 | 19:23

Grbovi kraljevske porodice Karađorđević, kao i brojne zanimljive činjenice o heraldici i istoriji Karađorđevića, očekuju posetioce izložbe „Heraldika Karađorđevog doma“ koja je otvorena u Belom dvoru na Dedinju.

Izložbu je svečano otvorio Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar koji je na otvaranju rekao da je heraldika disciplina koja mnoge interesuje, a malobrojni je poznaju, ponekad veoma kontroverzna, ali bitna kao važan deo jezika znakova i simbola. Slično imenu i prezimenu ili potpisu, grb je deo individualne i skupne slike svoga vlasnika i korisnika. Grb svoga posednika obavezuje i zastupa.

         

    foto: Izložba „Heraldika Karađorđevog doma" na Belom dvoru

“Od svog grba ne možete ni uteći ni distancirati se jer je on slika vaših predaka, vaše sadašnjosti i predskazanje vaše budućnosti. Mi Karađorđevići to dobro znamo, jer nas grb Srbije i grb Vožda prate od prvog do poslednjeg dana naših života. Kada smo u sumnji, pogled na naš grb nam vraća samopuzdanje. Kada se pitamo ko smo i gde smo, Srbija nam daje odgovor! Ovo nije izložba velikih pretenzija, ali jeste izložba velikih tema i velikih opomena”, naglasio je prestolonaslenik Aleksandar u svom obraćanju.

Otvaranju su prisustvovali i Nj.K.V. Princeza Katarina, ćerka Njihovih Kraljevskih Visočanstava Alison, članovi savetodavnih tela Krune i drugi uvaženi gosti.

 Autori postavke su gospodin Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta i gospodin Ljubodrag Grujić, herald Kraljevskog doma.

         

   foto: Gospodin Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i gospodin Ljubodrag Grujić, herald Kraljevskog doma

„Mi smo nacija koja voli simbole, čak i kada se oko njih svađamo i zbog njih ratujemo. Možda baš zato. Retko mi se dešavalo da sretnem svog zemljaka koji ne bi verovao da zna sve bitno o srpskom grbu i zastavi i da su svi koji se po tom pitanju sa njim ne slažu ili neznalice ili izdajnici. Najčešće i jedno i drugo. Za razliku od Britanaca i Rusa, koji se heraldikom bave sistemski i sistematski, mi se heraldikom bavimo visceralno i teatralno, naglasio je Grujić.

“Izložba o grbovima u Domu Karađorđevom prvi put je predstavljena javnosti na Oplencu, u Petrovoj kući, prošle godine. Oba mesta su pravi prostori za temu koja nije samo heraldička, već u najvećoj meri i istorijska i sentimentalna“, dodao je Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta i jedan od autora izložbe.

Izložba „Heraldika Karađorđevog doma“ biće otvorena za javnost do 7. marta, radnim danima u terminima od 11 i od 14 časova.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
P5S Sjw
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: