Izveden uspon na najviši vrh grada Niša

Izvor: Niški portal | 26-Nov-2018 | 11:02

Planinarsko društvo “Preslap” nastavilo je svoju seriju jesenjih lokalnih planinarskih akcija na zanimljiivim i atraktivnim odredištima u neposrednoj okolini Niša. Tako je u nedelju, 25.novembra 2018.godine, uspešno izveden uspon na vrh Gradac (1062 m) na Svrljiškim planinama, najviši vrh na teritoriji grada Niša. Trideset planinarki i planinara, na Gradac se popelo iz pravca sela Oreovac, sa jedne od najzapadnijih tačaka na masivu Svrljiških planina. Uspon je vodio, do izlaska iz sela, širokim putem, a onda su se planinari usmerili ka vrhu Višegrad (990 m), koji je bio i prvi atraktivan vidikovac na trasi ove akcije. Posle vrha Višegrad, planinari su praktično zakoračili na glavni greben Svrljiških planina, kojim se može doći i do vrhova Pleš i Zeleni vrh. Glavni cilj ove akcije bio je vrh Gradac, koji se nalazi u neposrednoj blizini vrha Višegrad, a od sela Oreovac, do vrha Gradac trebalo je prepešačiti 6 kilometra po prohodno i dobro označenoj stazi.

Silazak sa vrha Gradac vodio je nedavno očišćenom i obeleženom stazom, koju su uredili članovi Planinarskog društva “Preslap” uz pomoć Milorada Ignjatovića – Miće “Slovenca”, jednog od najvećih poznavalaca planinarskih staza u okolini Niša. Ova “prečica” omogućila je još lepše vidike na putu ka ataru sela Sićevo. Greben Svrljiških planina, praktično razdvaja Sićevačku klisuru od svrljiškog atara. Zato je ova akcija spojila oba dela Svrljiških planina. Planinari su se na Gradac popeli sa severne strane ovog grebena, a akciju završili u Sićevu, na južnom obodu Svrljiških planina, u srcu Sićevačke klisure.

U selu Sićevu, uživalo se u “pogledu iz udžbenika geografije”, sa vidikovca Brljavski kamen, u blizini seoskog igrališta. Odavde, vidi se Sićevačka klisura, i zelenkasta Nišava koja se probija između divovskih stena Svrljiških planina i Suve planine. Pre samo nedelju dana, Planinarsko društvo “Preslap” organizovalo je uspon na vidikovac na litici Kusača, na suprotnoj, levoj obali Nišave. Sada je došao red na desnu obalu Nišave u Sićevačkoj klisuri, a prizori su bili fascinatntni. Osim stena i reke, ispod se vide i međunarodni put i pruga za Sofiju, brana na Nišavi i jedna od najstarijih hidroelektrana u Srbiji, stara preko jednog veka.

Na planinarskim akcijama ovakvog tipa, osim sportskog i rekreativnog ugođaja, može se i mnogo naučiti o okolini grada Niša. Planinarsko društvo “Preslap” u svom programu važno mesto poklanja organizaciji ovakvih akcija, a pojedine programe, kao što je uspon na Seličevicu u čast oslobodilaca Niša, već je podržao i grad Niš. Ovakve akcije su i prvi korak za velike sportske izazove kakve predstavljaju visokogorske akcije i ekspedicije širom Evrope i sveta.

Komentari
0
Pošalji komentar
yAH Vg2
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: