Jagnjetina, specijalitet sam za sebe

Izvor: Niški portal | 02-Jan-2011 | 21:10

JAGNJETINA, SPECIJALITET SAM ZA SEBE

 

1. JAGNJEĆA REBRA marinirana u medu i začinima

Potrebno je:

   1,5 kg janjećih rebara,
   2 luka,
   2 kašičice mlevenog belog luka,
   3 kašičice meda,
   3 kašičice maslinova ulja,
   1/4 šoljice sojina sosa,
   šoljica vina,
   biber, so,
   1/4 šoljice limunovog soka,
   kašičica cimeta
 

Naš savet:

Jagnjetina je vrhunska gurmanska poslastica. Budući da je sama bogata ukusima, ne treba joj mnogo začina, no izvrsno se slaže s belim lukom, origanom,
ruzmarinom, metvicom i majčinom dušicom. Te je začine najbolje sitno naseckati pa njima natrljati meso i ostaviti ga preko noći u hladnjaku u vrećici. Uobičajena metoda dodavanja arome jagnjetini jeste i pravljenje malih rezova na mesu u koje zatim utisnete režnjeve belog luka ili grančice začinskog bilja.
 

 

2. MLADA JAGNJETINA sa aromom suvih gljiva

Potrebno je:
 
3 kašike maslonovog ulja,
češanj belog luka,
so, biber,
8 jagnjećih odrezaaka od buta,
kašičica mlevenog ružmarina,
1/4 šoljice mlevenih suvih gljiva
 
 
Naš savet:
Meso će se najravnomjernije ispeći ako je sobne temperature
   

Takođe, važno je da jagnjetinu ne solite previše unapred jer će so upiti njene sokove i učiniti je presuvom. Tako marinirano meso možete upotrebiti u pripremi vrhunskoga gulaša, a najpogodniji deo je plećka. Nakon što ste je propržiti na luku, jagnjetinu narezanu na kocke kuvajte u vodi s pasiranim paradajzom te raznim povrćem prema želji. Volite li egzotične ukuse, ovo meso će se se odlično sljubiti s medom, koji dodate pre kraja kuvanja gulaša. Ako se odlučite za roštilj ili pečenje u pećnici, najprikladnija su jagnjeća rebra, ali rebra i but. 

Meso nemojte zaboraviti povremeno ga zalivati vlastitim sokom kako bi ostalo mekano. Odlučite li se za but bez kostiju, možete ga puniti nadevima kako bi bio još ukusniji, a odresci se mogu pohovati ili kombinovati s drugim mesom u obliku ražnjića. Vrlo je važno meso uvek peći na umerenoj temperaturi. Jagnjetina se cela tradicionalno peče na ražnju, priprema na s povrćem, a poseban specijalitet je i ona ispod sača, s mladim krompirima, povrćem i pokojom jabukom. Kao dobra zamena za sač može poslužiti vrećica za pečenje jer se meso i povrće peku u vlastitom soku.

 

Detalje pripreme možete pogledati i preuzeti OVDE

Komentari
0
Pošalji komentar
2WV TuK
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: