Kačamak (palenta) ipak nije samo seosko jelo i jelo siromašnih

Izvor: Niški portal | 21-Apr-2017 | 08:08

Palenta ili kačamak je jelo koje je nastalo u severnoj Italiji. Postoji potvrđeno mišljenje da se kačamak smatra seoskim jelom i jelom siromašnih

To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka.  

 - Palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

 - Idealna je za male bebe

 - Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

    

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom.
Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
 
 -  100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i decu.
 - Zdrav obrok koji će oni obožavati pogotovu ako se iskombinuje sa jogurtom ili nekim povrćem koji mališani vole. Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za decu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.
 -  Palenta će smanjiti rizik od raka debelog creva, kao i pojavljivanje hemoroida.
 -  Smanjuje holesterol.

Postoji razlika između domaće i kupovne palente.

Palenta koja se nabavlja u prodavnicama obogaćena je askorbinskom kiselinom tj vitaminom C i beta karotenom, te je samim tim nešto bogatija kada su vitamin A i C u pitanju od domaće, a kada je reč o kalorijama, ugljeni hidrati i masti su slične količine u sastavu i domaće i kupovne.

    

 

Priprema palente I

Palenta tj. kačamak može se pripremati na dva načina. Potrebno je u lonac staviti 3 i po šolje vode. Nakon toga dodaje se malo suncokretovog ulja (ili maslaca) i prstohvat soli. Kada sve to provri temperatura se smanjuje na minimun i sipa se jedna šolja kukuruzne palente uz konstantno mešanje.

Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene kašike, zbog oksidacije metalne kašike. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave semenke ili omiljeno povrće.

Priprema palente II

U posudu se sipa litar i po vode. Zatim dodaje se jedna kašičica soli i sačekati da voda provri. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode. U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuva na umerenoj laganoj vatri. Posle izvesnog vremena brašno će se stopiti sa vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje.

    

 

Sastojci potrebni za PROJICE od palente su sledeći:

150 g kukuruzne palente; 3 jaja; 200 g brašna; 300 g sitnog sira, nemasnog; 1 kašičica soli; 1 prašak za pecivo; 200 ml jogurta; 100 ml suncokretovog ulja.

Dok se priprema smesa potrebno je rernu uključitina 200 stepeni. U jednu činiju umute se jaja sve dok ne budu blago penasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smesa dobro umesi sa mikserom. Nakon dobijanja homogene smese dodaje se brašno i palenta sa kašičicom soli i sa praškom za pecivo.

    

 

Dijeta sa palentom i jogurtom

Dijeta u kojoj su glavni akteri jogurt kao mlečne masti i palenta u poslednje vreme veoma je popularna. Jogurt se često koristi u mnogim dijetama, jer on takođe utiče na regulisanje probave i mršavljenja generalno. Rezultati će biti još bolji i jači kada se kombinuje sa palentom. Za ovakav vid dijete najbolje je koristiti organski kukuruz i domaću palentu mešati sa jogurtom koji u sebi sadrži mali nivo masti. Tanjir palente sa jogurtom potrebno je konzumirati dva puta u toku dana, najbolje ujutru i uveče. Uveče je preporučljivo dva do tri sata pre spavanja.

Komentari
0
Pošalji komentar
45C UH4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: