Kako bi svet izgledao kada bi se sav led otopio?

Izvor: N1/ National Geographic Srbija | 25-Jan-2017 | 12:22

Naučnici prognoziraju da će za više od 5.000 godina nestati sav led na Zemlji, što će uticati na povećanje nivoa mora za čak 66 metara. Kako će u tom slučaju izgledati kontinenti, koji će nestati ,a koji će proći skoro bez posledica?

Postoji više od pet miliona kubnih milja leda na Zemlji, a neki naučnici smatraju da će se sav otopiti za više od 5.000 godina. Ovim procesom smo na sigurnom putu da živimo na planeti bez leda s prosečnim temperaturama od 27 stepeni Celzijusovih umesto trenutnih 14, piše National Geographic.

Severna Amerika

Celokupna Atlantska obala bi nestala, zajedno sa Floridom i obalom duž koje se južni deo SAD susreće sa Meksičkim zalivom. San Francisko bi postao skup ostrva, a Centralna kalifornijska dolina veliko pristanište. Kalifornijski zaliv bi se proširio ka severu do San Dijega, koga ne bi bilo.

Južna Amerika

Basen reke Amazon na severu i basen reke Paragvaj na jugu bi postali uvala Atlantika, što bi dovelo do nestajanja Buenos Airesa, Urugvaja i većine Paragvaja. Planinski delovi bi preživeli zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom.

Afrika

U poređenju sa drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje usled ove katastrofe i podizanja nivoa svetskog mora, ali bi se podigla toplota Zemlje, koja bi je učinila ne baš prijatnom za život. Egipat, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare naletom Sredozemnog mora.

Evropa

London? Uspomena! Venecija? Preplavljena Jadranskim morem. Kada bi se led otopio, nestale bi i Holandija i većina Danske. U međuvremenu, povećan nivo Sredozemnog mora bi takođe napunio i Crno more i Kaspijsko jezero.

Komentari
0
Pošalji komentar
bff wvU
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: