Kako da prepoznamo pravi integralni (crni) hleb?

Izvor: NiškiPortal | 03-May-2017 | 11:05

Pri kupovini je veoma je važno da li je crni ili integralni hleb zaista "crni", odnosno da li je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju ili nešto drugo, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u hlebu.

Neki pekari su nam otkrili „tajnu“ kojom se služe mnogi proizvođači hleba kako bi više zaradili na hlebu. Oni kažu da se u hleb stavlja svašta kako bi on bio „crn“ i kako bi bio „više“ integralan. Stavljaju sve, počev od kakaa, kafe, crnog vina, veštačkih boja...

  

Kako da prepoznamo pravi integralni hleb, pravi crni hleb?

Kako prvo da napravimo razliku između pravog ražanog (crnog) hleba i pšeničnog (belog), pa će nam mnogo toga biti jasno još s početka: Ražani hleb je samo onaj koji sadrži najmanje 30% ražanog brašna. Ražano brašno ima nizak sadržaj glutena (lepka) i testo dobijeno od ovakvog brašna, prilikom pečenja puca, a struktura testa nedozvoljava da voda ispari prilikom pečenja i hleb koji se dobije je zbijene strukture. Kod pšeničnog testa, glutena je mnogo više, pa prilikom pečenja se dobija rastresitija struktura hleba, prozračnija i lakša.

Dakle, nije moguće da ražani (crni) hleb bude mek, rastresit, prozračan, kao pšenični!

Navodimo još nekoliko kriterijuma po kojima možete prepoznati pravi crni hleb:

 - Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako hleb pobeli, a voda potamni, znači da je obojen.
 - Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli.
 - Crni hleb ne može biti prozračan i elastičan.
 - Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremina.
 - Drugačije miriše od belog.
 
Preporučujemo:
 - Potrudite se da kad kupujete hleb „pronađete“ onaj pravi, koji se pravi od tri poznata sastojka. Može se naći.
 - Mesite hleb sami. Kupite kalupove, ima toga u prodaju svuda.
 - Pravite beskvasni hleb, kao naše bake što su radile.
 - Kupite „pekaricu“ i sami pravite svoj hleb. Košta dosta, ali se isplati. Hleb je odličan, a kreativnost tada nastupa...
 
Preporučujemo recept:

 

Komentari
0
Pošalji komentar
1DW CFE
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: