Kako prepoznati pravo maslinovo ulje i kako napraviti kantarionovo ulje

Izvor: Niški portal | 29-Jan-2017 | 12:34

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje

Ceđenjem maslina na temperaturi do 30°C dobija se najkvalitetnije maslinovo ulje. Deklaracija nosi natpis "ekstra virgino" i mora da nosi u kom procentu su sadržane slobodne masne kiseline izražene kao oleinska kiselina. Ekstradevičansko maslinovo ulje se dakle dobija prvim ceđenjem iz masline i njegov kvalitet zavisi od samog proizvođača u uljari. Može biti čak i oporog ukusa, gorkog, voćnog.

- Postoji devičansko ulje dobijeno ceđenjem bez hemijske prerade, "hladnim postupkom", mehaničkim istiskivanjem.

- Postoji rafinisano maslinovo ulje koje se dobija rafinisanjem devičanskog ulja. Postupak je hemijski jer se dodaju  rastvarači koji bi iz samlevenog sadržaja istisnuli ulje. Zatim se postupkom rafinisanja, zagrevanja do visokih temperatura dobija ulje, a izdvaja hemikalija (rastvarač, heksan) da bi ulje bilo jestivo. Kao takvo, ono je niske nutritivne vrednosti i znatno manjeg kvaliteta.

- Postoji dalje mešavina devičanskog i rafinisanog ulja.

- Postoji i ulje od komine maslina koje se dobija od ostataka isceđenog sadržaja uz dodatak hemikalija i kao takvo je najmanje kvalitetno.

1 kašika maslinovog ulja (14gr) sadrži:

Kalorija -    119 kcal
Ugljenih hidrata-  0 gr
Zasićenih masnoća – 1,9 gr
Mononezasićenih masnoća- 9,8 gr
Polinezasićenih masnoća- 1,4 gr
Omega 3 masne kiseline- 103 mg
Omega 6 masne kiseline – 1318 mg
Proteina- 0 gr
Vitamin E- 1,9 gr

Kako utvrditi da li je pravo?

1. Obratiti pažnju na etiketu ( kategorija ulja, proizvođač, datum pakovanja, da li je hladno ceđeno ili hladno presovano, navedena kiselost koja treba da bude ≤ 0,8% pa čak ≤ 0,5% , ekološke smernice)

2. Ostaviti bocu, koja inače treba da bude tamna (štiti se od uticaja sunčeve svetlosti), u frižider na jedno 24 sata. Ulje bi trebalo da se zgusne, da očvrsne. Naravno ne kao mast ili maslac, ali se primetno zgusne na toj temperaturi, ako je naravno ono pravo.

3. Postoji i test sa plamenom. Pravo maslinovo ulje gori bez dima i mirisa, dok rafinisano ne gori uopšte.

4. Postoji i test sa ukusom, ali za one najveštije degustatore. Čisto maslinovo ulje se oseća na masline, na travu i ima pomalo gorak ukus, dok ova druga imaju čak i voćni ukus, biberast ponekad.

 

Kako napraviti kantarionovo ulje

Sada kada znamo kako da prepoznamo pravo maslinovo ulje, možemo ga iskoristiti i za spravljanje jednog ulja, pomoću njega i pomoću sad već biljke koja raste kod nas, a lekovita je, a to je kantarion, a pravićemo kantarionovo ulje.

Kantarionovo ulje se uglavnom koristi kod upalnih procesa kože, za lečenje manjih povreda, blažih opekotina, crvenila izazvanog sunčanjem, otoka kod uboda insekata, za masiranje kod reumatskih tegoba, a u ginekologiji se primenjuje u obliku vaginaleta, ili kao uljem natopljen tampon, kao odličan dezinficijens protiv bakterijskih infekcija.

  

1. Kantarion cveta leti i treba ga ubrati u cvetu. Makazama iseći gornji deo biljke.

2. Ubrane biljke se ostave vezane u snop da prenoće negde.

3. Sutradan biljku staviti u tegle, veličine koje vam odgovaraju i naliti maslinovim uljem, naravo hladno ceđeno ako može. Tegle zatvoriti poklopcem i ostaviti da stoje tako 45 dana, ne na suncu. Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju.

4. Procediti ga. Sipati u flaše i čuvati na hladnom, suvom i mračnom mestu, ali ne u frižideru i naravno ne na suncu. Može se koristiti cele godine.

Može se upotrebljavati i za spoljnu upotrebu i za jelo. Ne treba ga upotrebljavati kao zaštitu od sunca jer je ono fotoosetljivo i može dovesti do promena na koži.

Upotrebljavati ga nakon sunčanja.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
YR9 zgP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: