Kancelarija za IT i eUpravu nastavlja program prekvalifikacija za IT sektor za zaposlene

Izvor: eKapija | 13-Jan-2019 | 12:44

Kancelarija za IT i eUpravu potpisala je u sredu (9. januara 2019. godine) ugovore sa 10 izvođača koji će vršiti obuke u programu prekvalifikacija za IT sektor namenjenih zaposlenim kandidatima, čime se program uspešno nastavlja, saopšteno je iz Kancelarije. Do kraja januara 2.000 selektovanih kandidata će imati finalna testiranja, a izvođači obuka će odabrati najboljih 411 koji će početi sa obukama u februaru i koje će trajati do devet meseci.


Kako ističu iz Kancelarije za IT i eUpravu, program Prekvalifikacija za IT sektor nastavak je uspešnog programa sa ciljem da se ublaži nedostatak kadrova u brzo rastućem IT sektoru u Srbiji. U okviru ovog programa do sada je obučeno 800 kandidata, i to u prva dva kruga koje je organizovala Kancelarija za IT i eUpravu, dok su u toku obuke i za 700 kandidata iz trećeg kruga namenjene nezaposlenim kandidatima koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje. Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u novembru 2018. godine, raspisala je u okviru trećeg kruga programa Prekvalifikacija za IT sektor poziv za kandidate koji su zaposleni, koji nisu na IT pozicijama ili nisu završili neki od IT smerova na fakultetima.

- Na ovaj krug Prekvalifikacija za IT sektor, namenjen zaposlenima, prijavilo se 3.850 kandidata, a najboljih 2.000 kandidata koji su prošli prvi krug testiranja očekuje i drugi krug u jednoj od deset škola sa kojima smo potpisali i ugovore o izvođenju obuka ovog programa - izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao da su se u odabiru škola najviše vrednovali kvalitet obuka i inovativnost u radu.

U Beogradu obuke će vršiti Fakultet organizacionih nauka, Matematički fakultet i Elektrotehnički fakultet, u kojima će biti primljeno po 60 polaznika. U Novom Sadu obuke za 40 polaznika vršiće Vojvođanski IKT klaster, dok će drugih 40 polaznika imati priliku da pohađaju program JISA (Smart d.o.o.). U Nišu, Elektronski fakultet pohađaće 40 polaznika, a Matematički Institut SANU 34 polaznika. Visoka tehnička škola strukovnih studija u Kragujevcu primiće 17 polaznika, Poslovni Inkubator u Valjevu 20 polaznika i Fakultet tehničkih nauka iz Čačka 40 polaznika.

Podsetimo, pre samo dva dana - 8. januara, objavljena je informacija da je Nacionalna služba za zapošljavanje 28. decembra prošle godine odlučila da prekine sve programe prekvalifikacije nezaposlenih u IT sektor zbog slabih rezultata. U obrazloženju odluke navedeno je da je "nakon prošlog kruga prekvalifikacija posao našlo samo 17% polaznika, što je slabije od očekivanog, te srpsko tržište rada nema potrebe za junior programerima".

Komentari
0
Pošalji komentar
uQ4 N20
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: