Ko će biti Banica majstor, saznajte na ovogodišnjim "Danima banice" u Beloj Palanci

Izvor: Niški portal | 01-Aug-2018 | 23:41

„Dani banice“ je gastro-turistička manifestacija takmičarskog karaktera i neguje običaje, kulturu i tradiciju ovog kraja Srbije. Ova manifestacija pokušava da sačuva od zaborava stare kulinarske recepte naših baka, te da ih prenese dalje kako su se oni i prenosili „s kolena na koleno“ kroz istoriju… “Dani banice“ je manifestacija po kojoj je Bela Palanka postala prepoznatljiva i kao takva predstavlja neizostavni deo u Programu poslovanja, kao i jedan od prioritenih projekata u toku godine.

Trineast godina postojanja manifestacije, trinaest godina tradicije.

Manifestacija koju vole svi, na kojoj učestvuju srpski i međunarodni kuvari, takmičari i folklorni ansambli. Manifestacija koju rado posećuju domaći i gosti iz inostranstva.

Muzika i igre će puniti vaša i naša  srca, a tradicionalna  jela  i pića  stomake trineaestu godinu za redom.

Vidimo se, kako kaže naš slogan: „Da zajedno uživamo u ukusu prošlosti i tradicije!“

„Dani banice 2018“ biće organizovana u periodu 10–12. avgusta 2018. g. u prelepom ambijentu parka „Vrelo.  Ove godine slavimo trinaest godina manifestacije, a naši posetioci imaće priliku da uživaju u brojnim iznenađenjima i bogatom kulturno-umetničkom programu.

 

Petak će obleležiti dečije Radionice u pripremi banice, takmičenje za najmlađe Olimpijada u pripremi banice, dok će „oklagije ukrstiti” i svi pobednici „Dana banice” od njenog osnivanja do sada. Ko će biti Banica majstor, reći će međunarodni žiri. Posetioci će,takođe, moći da osete ukuse svetskih kuninja.  Prvi dan će „zatvoriti” folklorni ansambli iz Srbije i Bugarske na letnjoj pozornici parka Vrelo.

U subotu, 11. avgusta će preko 300 takmičara u 4 kategorije probati da svojim banicama pokažu da su najbolji. Za one najmlađe biće održana radionica Crtanja na brašnu, a pre koncerata će svi posetioci imati priliku da probaju leskovačku džinovsku banicu. Od 18 časova na bini parka Vrelo svoje pesme će pevati Neda Ukraden, dok će kraj drugog dana od 21 čas u centru grada proglasiti pop-folk pevačica Ana Bekuta.

Trećeg dana manifestacije, 12.avgusta na Vrelu će pored Radionica za decu u pripremi banice, biti još jednom prezentacija udruženja i degustacija jela inostranih predstavnika. Kako tardicija nalaže, kraj trećeg dana i kraj manifestacije je predviđen za džinvosku banicu, pripremljenu od strane prošlogodišnjeg pobednika. Neposredno pre koncerta, a od 20 časova, u centru grada biće proglašenje pobednika po kategorijama, gde će se saznati čije su banice najbolje i kome će nagrade otići. Kako kažu, za kraj najslađe, pa je tako za 21.30 predviđen koncert Dejana Petrovića, koji je sa svojim bendom pobrao velike simpatije među Belopalančanima i dugogodišnjim nastupima u Beloj Palanci stekao status prijatelja manifsetacije.

Čekamo Vas u Beloj Palanci, pa da ZAJEDNO UŽIVAMO U UKUSU PROŠLOSTI I TRADICIJE!

Komentari
0
Pošalji komentar
njR uE2
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: