Koliko je limun u vašem piću čist?

Izvor: NiškiPortal | 03-May-2017 | 10:23

Limun u vašoj čaši sa ledenim čajem ili nekim osvežavajućim pićem, koji pluta ili je zadenut za rub čaše, trebalo bi da ima ulogu dekoracije ili pajačavača ukusa. Sam po sebi je nezamenjiv kao dodatak osveženju čiji ste vi korisnik u mnogim kafićima i restoranima. Međutim, postavlja se pitanje koliko su ti komadi voća uopšte čisti. Kvarimo vam užitak, ali preventive radi...

U okviru jednog istraživanja iz 2007. godine, nakon pregledanih kriški limuna koje su učesnici eksperimenta dobijali u 21 restoranu, utvrđeno je da je oko 70 % uzoraka posedovalo neke mikrobe i to ukupno 25 vrsta.

  

 “Svi ti mikrobi pronađeni u uzorcima limuna imaju potencijal da izazovu zarazne bolesti na raznim delovima tela, iako verovatnost da se tako nešto dogodi nije bila određena ovom studijom”, napisali su istraživači.

Korisnici ovakvih užitaka bi trebalo da budu svesni da ovi mikrobi mogu biti vrlo verovatno i patogene bakterije. Dokazano je da se na ovim uzorcima mogu naći razne kontaminacije čije poreklo dolazi od nečiste kože, disajnih puteva I fekalija. Na kori limuna se može naći i E. Coli, stafilokok, enterococcus I norovirus…

Verovatno je problem u neodgovornosti: problem ne pranja ruku, nedovoljno dobro opran limun, dodirivanje ruba čaše dok se priprema koktel ili neko drugo piće, brisanje čaše prljavom krpom…Obratite pažnju na ovo. Inače ljudi diraju limun u vašoj čaši, režu ga, stavljaju u posudu ili čašu, a zatim i na rub vaše čaše.

Samo čisto alkoholno piće može ubiti sve bakterije koje se nalaze na kori limuna. Razblažene varijante pića ne mogu se izboriti sa bakterijama i virusima.

I na kraju, nije nam bila namera da vas uplašimo, već da ukažemo na mogućnost problema koji može da se stvori.

Ako primetite neki od sličnih “nedozvoljenih” tretmana prema vašem limunu, vratite piće, ili pak učinite nešto manje radikalno, tražite da vam donesu kriške limuna posebno, pa ga sami nacedite u vaše piće.


 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
WZl 94V
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: