Koliko nam je hrana bezbedna i zdrava?

Izvor: Niški portal | 16-Oct-2019 | 14:59

Kakvu hranu danas jedemo? Da li su povrće i voće, meso i riba, pecivo bez aditiva, koje je sve popularnije, i žitarice, koje izazivaju sve više alergija - zdravi i bezbedni,  ali ponekad i štetni? O ovoj temi razgovarali smo sa Savom Duvnjakom, Izvršnim direktorom Poslovnog udruženja "Pijace Srbije", i dr Sonjom Stanković, specijalistom Medicine rada i subspecijalistom ishrane.

Koliko puta ste se zapitali da li je povrće i voće  koje danas jedemo prskano po pravilima, potapali ga u vodu, prali sapunom ili u rastvor sode bikarbone. Iako nas prodavci na pijaci uveravaju da je zdravo, neki od nas pre se odlučuju za kupovinu u marketima. Savo Duvnjak kaže da su pijace vekovima mesta na kojima  se ljudi susreću i stiču poverenje jedni u druge, a da Pijačne uprave rade sve da hrana na tezgama bude bezbedna. I kupci sa kojima smo razgovarali kažu da imaju poverenja u "svoje" prodavce, i da kupuju ono što im je "lepo na oko". Prodavci na pijacama tvrde da svoje proizvode tretiraju "po propisima", i da nije bilo problema, niti primedbi kupaca, ali ni nadležnih inspekcija, na kvalitet i bezbednost.

Savo Duvnjak, izvršni direktor Poslovnog udruženja "Pijace Srbije”

Ipak, stručnjaci upozoravaju da žitarice, na primer, danas izazivaju razne alergije, koje se manifestuju na neočekivani način.  Dr Sonja Stanković upozorava da kada konzurimamo ribu, moramo da znamo odakle ona dolazi, i da sadrži i neke metale, koji mogu biti štetni. Takođe, zbog alergije na gluten, saveti nutricionista su da peciva konzumiramo što manje.

dr Sonja Stanković, specijalista Medicine rada i subspecijalista ishrane

Organska hrana je nešto što nam svi preporučuju. Stručnjaci kažu da svaki organski proizvod mora da ima nacionalnu oznaku, i da tek tada možemo biti sigurni šta kupujemo. U našem okruženju nema mnogo pravih proizvođača organske hrane, a savet je - ne verujte na reč prodavcu koji kaže da je krompir organski, nema nalepnicu, a cena je znatno viša.

U emisiji "Bezbednost hrane", pokušali smo da pronađemo odgovore na sva ova pitanja.

 

Projekat se realizuje uz podršku grada Niša

* Ova reportaža se realizuje u okviru projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2019. godini. Projekat sufinansiraju Grad Niš i Uprava za kulturu Niša.

Komentari
0
Pošalji komentar
2dt 50M
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: