Koncertno-izložbeni prostor FU: Duo TIMELINE

Izvor: NiškiPortal | 14-Jun-2017 | 18:36

Četvrtak, 15. juna 2017. u 20h.
Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

Koncert povodom proslave Dana Univerziteta u Nišu.

Duo TIMELINE
Boris Bunjac, marimba
Nikola Radan, flauta

PROGRAM
 
J. S. Bach – Es ist vollbracht (Aria iz pasije po Jovanu)
N. Radan – Byzantine Blue
A. Piazzolla – Milonga del Angel
M. Ravel – Pièce En Forme De Habanera
N. Radan – Gone Away
kao gost Marija Đorđević, sopran
S. Rachmaninoff – Vokaliza
N. Radan – Once Upon a Time… (Shepard’s Tale)
J. S. Bach – Svita za čelo u d-molu (solo marimba)
G. Farr – Kembang Suling
 
 
Duo TIMELINE, koga sačinjavaju Boris Bunjac (marimba) i Nikola Radan (flauta), je oformljen početkom 2017. godine pod nazivom koji simbolično ukazuje na 30 godina njihovog druženja i rada koji je započet još daleke 1987. godine prilikom pripreme za koncert sa  ansamblom za staru muziku “Musica Antiqua”.
Naziv Timeline ističe sa jedne strane razvoj jezika muzike kroz vreme, njegov značaj i pojavne oblike prikazane muzičkim žanrovima a sa druge jaku ritmičku komponentu koja zapravo donosi najveću slobodu u muzici. Iako obojica potiču iz klasičnog muzičkog obrazovanja, od samih početaka izvođaštva i rada na autorskim kompozicijama, su širom otvorili vrata za muziku džeza, rock and roll-a kao i popularno nazvane world muzike koja počiva na etno motivima raznih naroda širom sveta.
Zanimljivo je istaći da ih, sve ove godine, spaja i zajedničko intersovanje za pristup interpretaciji, komponovanje muzike (kako autorskih kompozicija tako i muzike za film, pozorište, televiziju…) muzičku produkciju i studijsku tehniku. Spojeni umetnickim i stvaralackim senzibiltetom, istrajali su svih ovih godina i pored velike udaljenosti i svih okolnosti koje su se isprečile tokom devedesetih a u najtežim godinama snimili i dva zajednička CD-a, jedan izdat za evropsko tržište “Sparks in the Darkness” a drugi za američko “Les Images Des Voyages”. 
Veliki broj kompozicija na kojima su radili zajedno kao izvođači ili producenti su ostvarile značajne upehe i nagrade na raznim ineternacionalnim medijima i festivalima kao što su PRI, Istanbul Jazz Festival, BBC, MTV, Sandance Film Festival i drugi. Nikola je početkom devedestih nastavio svoje usavrsavanje i karijeru u SAD gde sada živi i radi kao professor na drzavnom univerzitetu u Arkanzasu dok je Boris ostao u orkestru Beogradske Filharmonije a od 2016. godine je vanredni profesor za udaračke instrumente na Fakultetu umetnosti u Nišu.
Novi zajednicki poduhvat predstavlja jedan veoma jedinstven i izazovan tip saradnje koji će biti realizovan na samo dva instrumenta, marimbi i flauti, uz pomoć kojih se kreću kroz vreme spajajući žanrove i tražeći u njima iste emocije i ideje u pokušaju da ih takve, univerzalne i jednostavne, podele sa slušaocima/gledaocima. Timelinemuziku donosi sasvim blizu, ispred naših očiju,  stavljajući je u naše misli i dušu, čini to svojom neposrednošću i prepuštanjem emocijama i energiji. Uz njih note prestaju da budu oznake za tonove i uptstva za sviranje postajući gomila malih razigranih figurica, živih i nepredvidivih, koje pred našim očima oživljavaju i kreću se na način koji momentalno doživljavamo kao blizak, prihvatljiv i razumljiv.
Komentari
0
Pošalji komentar
rhs BGV
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: