Koristi i štete od interneta. A zloupotrebu dece na internetu prijavite na 19833

Izvor: Niški portal | 16-Mar-2017 | 08:32

Koje su koristi, a koje štete mogu nastati prilikom korišćenja interneta, neka su od pitanja na koja odgovor traže učenici Osnovne škole „Radoje Domanović“ u Nišu. Radionica pod nazivom „Pismenost i savremene tehnologije“, organizovana je u saradnji sa Gradskom opštinom Medijana kao sastavni deo „Devetog festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“.

    

Previše vremena provodimo na internetu i neodgovorno ponašanje može nas dovesti do veoma neprijatnih sutuacija. Prvi školski čas informatike na početku školske godine već osam godina počinje istom temom- koje sve opasnosti vrebaju na internetu. Trebalo bi obratiti pažnju na to, ali i kako rešiti problem koji se pojavio našom nemarnošću”, misli Lazar Dunjić učenik sedmog razreda.

“Radionica se zasniva na tome da deca od prvog do osmog razreda, roditelji i nastavnici budu uključenu u problem koje internet donosi. Na panou u školi nalaze se ceduljice sa napisanim savetima za bezbedno korišćenje interneta, kao i nacionalni broj centra koji je otvoren prvog februara ove godine, 19833. Postavili smo i tri kutije- like, dislike i share u kojima se mogu ubaciti papirići sa pozitivnim, negativnim i savetima nekom korisniku internet ili mobilnog telefona”, rekla je Natalija Stojiljković učenica te škole.

“Škola ima poseban tim za medijaciju koji svake godine sprovodi istraživanje. Ove godine u januaru sproveli su o digitalnom nasilju. Aketu je popounilo 370 đaka uzrasta od petog do osmog razreda. Rezultati su pokazali da deca često prihvataju nepoznate osobe za prijatelje na društvenim mrežama, ali ne šalju licne podatke i fotografije. Anketa je pokzala i da je veliki broj dece imao negativno iskustvo na internetu, ali o tome nerado pričaju sa roditeljima”, kaže jedna od članica tima Tijana Predić.

Cilj je da se kroz interaktivnu komunikaciju učenika starijih razreda, nastavnika i roditelja, mladi edukuju da koriste blagodeti interneta i da im se ukaže na opasnosti koje ovaj vid medija nosi. Kroz međusobni razgovor jedno od saznanja koje treba steći na ovaj način je i kako povezati savremene tehnologije i čitanje knjiga.

“Škola promoviše pozitivne i negativne strane internet kao I pravilno korišćenje društvenih mreža. Važno je osnaživanje dece I da se o tome slobodno govori. Naš tim za zaštitu dece radi svakodnevno, kao I na odeljenskim zajednicama, ističe direktorka škole DUŠICA TRIČKOVIĆ.

Autor: Vladana Simić
 

Komentari
0
Pošalji komentar
DL0 fqt
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: