Krpelj - mali, ali opasan gost

Izvor: Niški portal | 13-May-2018 | 13:26

Boravak u prirodi je odlično rešenje za odmor i rekreaciju, naročito ako uživamo i u dobrom društvu. Međutim, već u proleće u prirodi vreba opasnost i za nas i za naše ljubimce – krpelji. Zato je važno pridržavati se saveta lekara kako i krpelji ne bi postali deo našeg društva u prirodi.

Foto: pixabay.com

Naime, krpelji se pojavljuju još kada temperatura dostigne deset stepeni, a pogoduje im toplo i vlažno vreme, te ih tako u najvećem broju ima posle kiše.

Foto: pixabay.com

Poznato je da ovi insekti prenose Lajamsku bolest koja je itekako ozbiljna. Reč je o bakterijskoj sistemskoj zarazi koja napada ceo organizam, a posebno kožu, nervni sistem, zglobove i srce. Prvi znaci bolesti javljaju se posle jednog do mesec dana od uboda. Bubuljica i prstenasto crvenilo koje se širi na mestu uboda krpelja, znak su početne faze bolesti. Lekari upozoravaju da ukoliko se na vreme ne počne sa lečenjem, može doći do trajnog oštećenja zdravlja i invalidnosti.

Rizik od infekcije se povećava ukoliko se kasnije odstranjuje s kože tačnije ukoliko se čeka više od 24 časa.

Veoma je važno i pravilno odstranjivanje krpelja, te je potrebno obratiti se lekaru koji će ga pravilno izvaditi.

Treba znati i da se na mesto na kome je krpelj ne stavljaju nikakva hemijska sredstva poput alkohola, beznzina, acetona i sličnog, jer ta sredstva doprinose da krpelj povraća crevni sadržaj u kome se mogu naći uzročnici Lajamske bolesti.

Ipak, kako bismo pokušali da izbegnemo da nas krpelj ‘’napadne’’, možemo se ponašati u skladu sa savetima lekara. Tokom boravka u prirodi treba nositi odeću koja će sprečiti da insekt lako dođe do kože, poput dužih rukava i nogavica, pa i čarapa. Preporučuje se i odeća svetlijih boja na kojoj zaparvo najlakše možemo primetiti krpelja.

Najvažnije je da posle boravka u prirodi, obavezno pregledamo svoju kožu, a ukoliko je potrebno, u tome nam može pomoći još neko, kako bismo bili sigurni da je sve u redu.

Komentari
0
Pošalji komentar
Aqh GF3
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: