Lakše do sredstava iz domaćih fondova za niške opštine

Izvor: Niški portal | 24-Dec-2016 | 09:04

Uslovi za apliciranje projektima koje raspisuju ministarstva otežavaju opštinama put do sredstava iz domaćih fondova, pa je Gradsko veće usvojilo predlog da Skupština grada Niša predloži republičkoj Vladi izmenu uslova za učešće na konkursima.

Većnici su se usaglasili da Grad uputi predlog republičkoj Vladi o izmenama uslova za apliciranje na projektima jer je u poslednjem periodu bilo problema administrativne prirode, zbog čega ne prolaze mnogi projekti koji stižu iz lokalne samouprave. Gradske opštine samostalno mogu da konkurišu za sredstva iz IPA fondova prekogranične i međunarodne saradnje. Međutim, da bi konkurisale za sredstva domaćih fondova potrebna im je gradska podrška.

- Kada resorna ministarstva raspisuju konkurs kao aplikante prepoznaju jedinice lokalne samouprave, što gradske opštine nisu. Samim tim gradske opštine mogu da konkurišu svojim projektima jedino ako se ispred njih, kao predlagač, javlja Grad Niš. Grad, s obzirom na to da u njemu postoji pet opština, mora da izabere za koji će se projekat odlučiti, kaže Ljiljana Berić, sekretar Gradske opštine Pantelej.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
MgY yCA
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: