Lažna bolovanja kažnjavaće se OTKAZOM

Izvor: ekapija.com | 10-Apr-2019 | 15:29
Najavljene izmene Zakona o radu predviđaju da poslodavci mogu dati otkaz zaposlenima koji otvaraju lažna bolovanja, a kojih je u ovom trenutku, kako se procenjuje, oko 30.000 na godišnjem nivou, objavila je u aprilskom izdanju Nova ekonomija.
 
 
Kako se navodi u tekstu, rezultati kontrole koje je prošle godine uradio Republički fond za zdravstveno osiguranje pokazali su da je oko 11% zaposlenih bilo na bolovanju 2017. godine iz potpuno neopravdanih razloga.
 
Predlagač ovih izmena je Privredna komora Srbije, a njeni predstavnici objašnjavaju da je suština predloga da poslodavac može da zatraži izveštaj zdravstvene ustanove na osnovu koga bi se utvrdila osnovanost bolovanja, ako je u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji su bili odsutni veći od 10%.
 
Ako se utvrdi da je došlo do zloupotrebe prava na bolovanje, poslodavac može da zaposlenom da otkaz, navodi list.
 
Eventualne izmene i usvajanje nove verzije zakona naći će se pred Narodnom skupštinom tek sredinom 2020. godine, a do tada će se razmatrati sve inicijative i rešenja, pa i ona koja se tiču sprečavanja i sankcionisanja zloupotrebe bolovanja, kažu za list u Ministarstvu rada.
 
Dodaje se da su od januara do oktobra 2017. godine pokrenuta 1.322 postupka kontrole privremene sprečenosti za rad, i to na zahtev poslodavca u 708 slučajeva i matične filijale u 445 slučajeva.
 
U Ministarstvu zdravlja najavili da je to samo početak rigoroznijih kontrola i da će doći do detaljnije provere otvaranja bolovanja zbog dijagnoza na koje se zdravi ljudi najčešće "izvlače", navodi Nova ekonomija.
 
List navodi da istraživanje o zdravstvenom sistemu u Srbiji radi uz podršku Evropske unije kroz program "Jačanje slobode medija u Srbiji", kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji.
Komentari
0
Pošalji komentar
leW Q3U
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: