Mafini od prosa sa mocarelom

Izvor: Niški izvor | 13-Dec-2011 | 22:50
Potrebno je za oko10 mafina:  
 
1 šolja od 2dl prosa
3 jaja
1 kašičica soli
Malo maslinovog ulja, 3 kašike
2 kašičice praška za pecivo
Mali komadi mocarele, male kugle
Voda
 
 Savet lekara:
 
Nutricionisti preporučuju da se sve žitarice najpre potapaju i da stoje tako, ako je zgodno i celu noć, a nakon toga kuvaju.
A evo i objašnjenja: u žitaricama ima FITINSKE kiseline koja sadrži fosfor. Ona ima sposobnost da veže razne minerale iz našeg organizma i da na taj način nas liši bitnih minerala. Utiče i na rad nekih bitnih enzima za varenje. Ako se samo žitarice kuvaju, to se dešava jer na visokim temperaturama fitinska kiselina ostaje nepromenjena.
Međutim, potapanjem se njeno dejstvo umanjuje. Potapanjem, bubrenjem, klijanjem se aktivira enzim fitaza koji umanjuje dejstvo fitinske kiseline.

“Prvo potapanje pa kuvanje.  Zbog razlike u koncentracionom gradijentu u vodi i žitaricama, tad je najbolji učinak, potapanje pre kuvanja. Ako prvo kuvaš, jedan deo fitinske gradi nerastvorne komplekse i džaba potapanje, ne može se rastvoriti sve i da hoće. Već na 40-55 stepeni celzijusa kreću reakcije u kojima se stvaraju nerastvorni kompleksi. Dakle, ne da ne treba kuvati, već i potapati u hladnoj il’ baš mlakoj vodi.”

Aleksandar Batričević, diplomirani  inženjer tehnologije

 

Proso - hrana za ptice
 
Proso je zaista i hrana za ptice. Bogat je mineralima, fosforom i magnezijumom, a i kompleksom vitamina B.
Kažu da su ga stari Kinezi smatrali za jednu od pet svetih biljaka, pored soje, pirinča, pšenice i ječma.
 
Detalje pripreme možete preuzeti OVDE.
 
    
Komentari
0
Pošalji komentar
HJf XAg
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: