Ministar kulture najavio veću brigu za ćirilično pismo

Izvor: Niški portal | 24-Feb-2017 | 15:57

Nacionalna akcija „Negujmo srpski jezik” krenula je danas iz Niša i proširiće se širom Srbije sa ciljem da pažnju javnosti usmeri ka jezičkoj kulturi i opštoj pismenosti. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević boravio je tim povodom u Nišu, gde je u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ predstavio akciju.

       

    - Ćirilica je ugrožena i tu nije reč ni o kakvoj teoriji zavere ili nameri da ćirilica bude potisnuta. Latinica je dominantna zbog duha vremena, globalnih komunikacija, interneta, i zato je neophodno da ćirilica bude veći predmet brige čitavog društva. Imena lokala ispisana su na latinici, većina komunikacije odvija se na njoj, i ne bi bilo dobro da se za dvadeset godina probudimo i shvatimo da ćirilice više nigde nema. Upotreba čini jedno pismo živim, rekao je Vukosavljević.

       

Najvažnija stvar ministarstva u prvih godinu dana rada je strategija kulturnog razvoja.

    - To je strateški dokument koji ova zemlja nikad nije imala i mnoge zemlje u Evropi  je nemaju. Bez dobre strategije kulturnog razvoja mi ne znamo šta finansiramo, šta štitimo i zbog toga vlada konfuzija. Ovako ćemo pronaći modele finansiranja i definiciju šta je to kulturno srpsko jezgro  kao i šta je to srpski kulturni prostor- kako ulagati u narednih 10 godina, kazao je novinarima ministar Vukosavljević.

U okviru strategije za kulturni razvoj posebna pažnja posvećena je konceptu decentralizacije kulturne politike u okviru kojih su predviđene različite vrste mera. Da bi Niš dobio toliko traženu koncertnu dvoranu, najpre bi trebalo krenuti od projekta idejnog rešenja. Grad mora da pronađe lokaciju na kojoj bi se ona gradila, zatim da se uradi idejno rešenje, pa zatim glavni projekat pa tek onda videti odakle će se novac obezbediti- pare su dostižne, tvrdi Vukosavljević.

 Kad je reč o konkursima namenjenih finasiranju medijskih sadržaja koje neke jedinice lokalne samouprave do sada to nisu praktikovale, ministar je rekao da se ministartvo kulture i informisanja obavezalo da se konkursi raspišu jer je to i zakonska obaveza tako da je u osnovi situacija sada bolja, dodao je on.

Ministar je najavio da će 24.maj biti proglašen za državni praznik i biti obeležen kao Dan slovenske pismenosti.

Poseta ministra kulture niškoj Narodnoj biblioteci je prva poseta jednog ministra za 137 godina rada i postojanja te kulturne ustanove. Od resornog ministarstva biblioteka je u prošloj godini dobila 2, 5 miliona dinara kojim su kupljene nove knjige, kompjuteri, kao i četiri profesionalna skenera. 

U Narodnoj biblioteci je u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“ otvorena izložba plakata sa fotografijama poznatih ličnosti koje pozivaju da se neguje jezička kultura i održan književni program za osnovce u kome su učestvovali pisci Ljubivoje Ršumović i Branko Stevanović.

Komentari
0
Pošalji komentar
uNK V1A
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: