Ministarstvo prosvete za podršku inovacijama malih i srednjih preduzeća 4,5 miliona evra

Izvor: Niški portal | 09-Apr-2019 | 21:43

Fond za inovacionu delatnost ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja opredelio je 4,5 miliona evra za programe namenjene malim i srednjim preduzećima. Ova sredstva koja dolaze iz predpristupnih fondova Evropske unije ali i iz budžeta Republike Srbije preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva finansija, raspodeliće se kroz dva programa za koja je raspisan konkurs. Programi su danas predstavljeni u Startap centru na Elektronskom fakultetu.

Radi se o dva programa – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija objasnio je kazao je Vladimir Vojvodić, samostalni stručni savetnik u Fondu za inovacionu delatnost koji je na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu u predstavio programe.

Javni poziv je otvoren do 1.jula, a sredstva su obezbeđena iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima“. Ovo je šesti put da Fond dodeljuje sredstva za sufinansiranje inovacija , odnosno sedmi put za Program ranog razvoja, a program će biti nastavljen i u idućim godinama.

Da bi moglo da se konkuriše za Program ranog razvoja koji je namenjen mikro i malim preduzećima potrebno je da ona posluju na duže od tri godine i da razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu.

Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu od 80 hiljada evra. Program ranog razvoja je faktički namenjen za startapove, mala preduzeća, koja tek kreću ili su u procesu osnivanja.

Vojvodić je rekao da iz Niša uvek postoji dobar odziv i to kako za startapove tako i za sufinansiranje inovacija. Između 30 i 40 posto svih dobitnika za Program sufinansiranja inovacija dolazi iz ovog grada gde je, kako je kazao, veoma jaka inženjerska baza . .

„Što se tiče samih programa, program ranog razvoja namenjen je za startap preduzeća, mikro i mala privredna društva osnovana u Srbiji u većinskom privatnom vlasništvu, ne starija od tri godine u trenutku podnošenja prijave. Oni mogu dobiti kroz ovaj program do 80 hiljada evra bespovratne pomoći za projekte koji traju do 12 meseci. Cilj tih projekata je da se razviju novi proizvodi, usluge i tehnološki procesi i tehnologije sa tržišnom primenom“.

Fond, faktički, podržava etablirana preduzeća koja imaju već neke poslovne operacije.

„Fond može dodaliti do 300 hiljada evra po projektu, stim što fondovo finansiranje ne može preći 70 procenata ukupnog budžeta projekta. Mogu se prijaviti mikro, mala ili srednja privatna preduzeća osnovana u Srbiji. Projekti mogu trajati do dve godine“, kazao je Vojvodić.

Preduzeća koja konkurišu ua sredstva imaju obavezu sufinansiranja projekata. Za projekat ranog razvoja to je minimum 15 procenata a za program sufinansiranja inovacija to je minimum 30 posto za mikro i mala preduzeća, odnosno minimum 40 posto za srednja preduzeća, objasnio je je Vojvodić.

Projekati koje Fond razmatra i finansira mogu biti iz svih oblasti nauke i tehnologije i svih privrednih grama.

„Ne postoje prioritetne oblasti ili nešto se se favorizuje i svi su dobro došli, ili kako mi volimo da kažemo „od malina do softvera“, istakao je Vojvodić.

Komentari
0
Pošalji komentar
vwx KoQ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: