Mir Božiji, Hristos se rodi!

Izvor: Niški portal | 07-Jan-2018 | 13:53

Najradosniji hrišćanski praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar. Pozdravljanje na ovaj praznik je svuda isto: "Mir Božiji, Hristos se rodi", a otpozdravlja se sa "Vaistinu se rodi".

Foto: bastabalkana.com

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar, uveden je u IV veku, u vreme cara Arkadija. Ovaj datum se i danas poštuje, s tim što se on u julijanskom kalendaru poklapa sa gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje poštuju julijansko vreme toga dana slave praznik rođenja Isusa Hrista. Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana. Oni su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan.

Komentari
0
Pošalji komentar
C44 oby
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: