Mladi ujedinjeni u borbi protiv upotrebe duvana

Izvor: Niški portal | 10-Mar-2017 | 12:14

Institut za javno zdravlje i Kancelarija za mlade u saradnji sa opštinskim kancelarijama potpisale su sporazum koji predviđa edukaciju mladih o sve češćoj upottebia cigareta među ovom populacijom.

Kao bivši sportista Stevan Živković koordinator Kancelarije za mlade istakao da je konzumiranje cigareta štetno po zdravlje sportista jer smanjuje kapacitet pluća samim tim su i rezultati lošiji.

      

  „Na prethodnoj radionici već smo puno toga izlistali kao moguće teme i svaka Kancelarija je prepoznala svoje kapacitete i sada će se znati koji će biti koraci naredne godine. Mreža će doprineti rešavanju ili pobošljanju njihovog zdravlja“, dodao je on.

Upotrebu duvana treba smanjiti jer sa mladima treba raditi svakodnevno i predstavljati problem, a ne kao prihvatljiv izbor. U Nišu se smanjuje broj mladih koji konzumiraju duvan, nekada je bio 20% i veći je kod devojaka nego mladića.

IZJZ i Kancelarija za mlade imaju zajednički cilj-zajedno sigurno možemo mnogo bolje i mnogo više. Činjenica je da u Srbiji i svetu je pušenje ključni faktor za nastanak bolesti sa velikom stopom smrtnosti, to je neosprno, tvrdi Roberta Marković pomoćnica direktora IZJZ.

   „Deca izložena duvanskom dimu češće oboljevaju od respiratornih infekcija, infekcija srednjeg uva, imaju češće asmatične napade.u Srbiji jedna trećina trudnica su pušači i to je poražavajuće“, dodaje ona.

Procenat pušača među mladima se smanjuje, ističe Violeta Nikolić Sekretarijat za omladinu i sport . Najveći skok u broju pušača i onih koji počinju da konzumiraju droge i alkohol događa se u prvom razredu srednje škole kada pređu iz jedne u drugu sredinu i kada su im te supstance mnogo dostupnije. Smanjuje se i broj onih koji redovno puše, a povećava broj onih koji to čine povremeno, dodaje ona.

Autor: Vladana Simić

Komentari
0
Pošalji komentar
SuM Rsf
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: