NAPRAVI PR(A)VI KORAK, URADI PREGLED!

Izvor: Niški portal | 09-Mar-2019 | 10:32

NAPRAVI PR(A)VI KORAK, URADI PREGLED!

Slogan je Marije Tatić, mlade dizajnerke iz Umetničke škole u Nišu, koja je osvojila prvu nagradu za plakat i slogan u Mesecu borbe protiv raka.

U okviru projekta „Unapređenje nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji“ otvoren je kreativni konkurs za najbolji slogan i poster u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Nagradni konkurs je bio otvoren za sve, bez obzira na zanimanje. Učesnici konkursa su bili podeljeni u dve kategorije. Prvu kategoriju činili su učenici 8. razreda i srednjoškolci, a drugu kategoriju činili su odrasli. Konkurs je organizovan putem zvanične Fejsbuk stranice Pink Ribbon Serbia (Festival roze trake).

 

Marija Tatić, nagrađena učenica Umetničke škole


    Ovaj kreativni konkurs sproveli su Japanska organizacija za međunarodnu saradnju, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Odluku o izboru pobednika doneo je međunarodni žiri sastavljen od predstavnika iz Japana i Srbije. Ocenjivanje pristiglih predloga i utvrđivanje liste rangiranja vršilo se na osnovu kriterijuma asocijativnosti, relevantnosti, originalnosti, kreativnosti i mere u kojoj predloženo rešenje ima podsticajni efekat, tj. afirmiše odlazak na skrining pregled.
    Odgovornost svih takmičara je bila veća samim tim što bi njihovi radovi trebalo da imaju ozbiljnu ulogu u podizanju nivoa svesti kod ljudi i što svojom sadržinom treba da motivišu stanovništvo na preventivne preglede. Prevencija i rano otkrivanje predstavljaju najefikasniji pristup kontroli malignih bolesti. 

Svečana dodela nagrada u Galeriji Narodne banke Srbije u Beogradu


   Učenici Umetničke škole u Nišu su svojim radovima dokazali da su dorasli ovom kompleksnom zadatku. Među mnogobrojnim pristiglim radovima i mnogobrojnim ponuđenim rešenjima kao najkompletniji, najkreativniji i najoriginalniji istakli su se radovi učenika upravo Umetničke škole.

Prvu nagradu za poster i slogan u kategoriji srednjoškolaca osvojila je Marija Tatić, učenica odeljenja III g, čiji je mentor bila Danijela Davidović. Vera Nikolić, takođe učenica III g, osvojila je treće mesto. Njen mentor bila je Marija Radosavljević. Nagrađeni radovi izloženi su u Galeriji Narodne banke Srbije u Beogradu. Među izloženim radovima nalaze se još dva plakata učenica ove škole, Jane Stojanović III g i Sandre Milanović IV g, čiji je mentor, takođe, Danijela Davidović. 
    
Mladi grafičari zajedno sa svojim mentorima, svesni toga da su svojim radovima dali doprinos širenju ideje koja promoviše zdravlje i brigu o sebi i koja razvija samosvest kod žena, posebno su ponosni na ove nagrade. Ovo je samo još jedan u nizu zabeleženih uspeha učenika ove škole u prethodnom periodu. Njihova imena odzvanjaju na mnogim svečanim dodelama nagrada, a njihovi radovi su već izloženi u nekim galerijama. Verujemo da će i u narednom periodu beležiti uspehe uz svesrdnu podršku i pomoć svojih mentora i da će na taj način podstaći nove, mlade umetnike. 
 

Komentari
0
Pošalji komentar
M9R SMw
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: