Na Staroj planini spaseni rezervat i šumski kompleks od požara

Izvor: Niški portal | 01-Nov-2019 | 08:21

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da na Staroj planini nema aktivnog požara, kao i da su požari u Pčinjskom okrugu lokalizovani.

Marić, koji je posetio pripadnike Sektora za vanredne situacije, koji se na Staroj planini već četiri dana bore sa vatrenom stihijom, istakao je da su spaseni veliki šumski kompleksi.

On je naglasio da su vatrogasci-spasioci, pripadnici Žandarmerije i meštani odradili veliki posao i dodao da će se dežurstva pripadnika Sektora za vanredne situacije nastaviti i narednih dana.

Načelnik Sektora za vanredne situacije pohvalio je pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinca iz više gradova Srbije koji su gasili požar na Staroj planini i Pčinjskom okrugu, kao i pripadnike Žandarmerije i meštane.

Marić se zahvalio i pripadnicima Vojske Srbije koji su učestvovali u akciji gašenja požara u Trgovištu istakavši da su oni, kao i uvek tu da pomognu kada je potrebno.

Na Staroj planini angažovano je 103 vatrogasaca- spasioca, 30 pripadnika Žandarmerije, određeni broj pripadnika policije opšte nadležnosti i 17 radnika Srbijašuma.

-Zahvaljujući dobrom i pravovremenom angažovanju uspeli smo da spasimo rezervat i šumski kompleks "Smrče" - Arbinje koji nije ugrožen i neće biti štete od požara, rekao je minister unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da jedan deo šume jeste izgoreo.

Kako je rekao, najveći deo požara je sa strane Bugarske i u narednih dan ili dva se očekuje da i sa naše i bugarske strane bude potpuno lokalizovan požar.

Stefanović je naveo i da su četiri aviona poljoprivredne avijacije sletela na niški aerodrom i dodao da je njihov kapacitet 1,5 tona vode po rezervoaru, što nije značajna količina za efikasnije gašenje požara, ali da će oni, kako je rekao, biti korišćeni u gašenju požara u skladu sa potrebama.

Koordinator za vanredne situacije Grada Pirota, Sreten Savov, potvrdio je da je veliki požar na Staroj planini, koji je goreo na oko 1.000 hektara, lokalizovan na više od 90 odsto površine i pred gašenjem je.

-Vremenski uslovi na Staroj planini su pogodovali da se zaustavi vatrena stihija, noćas je padala kiša u širem rejonu Toplog Dola, podno Midžora, trenutno je susnežica i mraz, ali i veoma gusta magla na staroplaninskim vrhovima koji su bili obuhvaćeni požarom, kazao je Savov.

Niški portal će i dalje pratiti situaciju sa požarima i redovno izveštavati kao i proteklih dana.

Komentari
0
Pošalji komentar
pon spL
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: