Nacionalno takmičenje za srednjoškolce: Preduzetnici se ne rađaju, već stvaraju

Izvor: NiškiPortal | 15-May-2017 | 08:40

U Beogradu će danas i sutra, 15. i 16. maja biti održano Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija, kroz programe "Dostignuća mladih", na kome će 20 srednjoškolskih timova iz Vršca, Šida, Sombora, Sremske Mitrovice, NIŠA, Leskovca, Vlasotinca, Beograda, Prijepolja, Lučana, Arilja, Guče i Kragujevca predstaviti svoje proizvode i usluge, kao što su:

 - pametne pčelinje košnice,
 - modle za kolače,
 - biorazgradive saksije,
 - organski preparati za negu kože,
 - solarni konektori od limenki,
 - sistemi za navodnjavanje i mnogi drugi.
 
  
foto: bizlife.rs

Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Na ovom finalu će učestvovati najboljeplasirani učenički timovi Regionalnog takmičenja jugoistočne Srbije, iz Niša, Leskovca i Vlasotinaca:

 1. Učenička kompanija „NutriensTerra” iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu.
Ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom i prodajom smeše za biljke koja smanjuje vreme potrebno za njihovo uzgajanje.

 2. Drugo mesto pripalo je kompaniji „BiOrganic” koju čine učenici Ekonomske škole u Nišu koji sakupljaju bilje na obroncima Stare planine i Jastrepca i izrađuju prirodne sapune, maske za lice i mešavine čajeva.

 3. Učenička kompanija „S-mass” iz Gimnazije „Bora Stanković” u Nišu osvojila je treće mesto sa specifičnim proizvodom od „pametne mase” koji razvija finu motoriku  kod dece

Pored ovih kompanija, na nacionalno finale plasirale su se i „e-Whale” Tehničke škole „Rade Metalac” u Leskovcu sa elektronskim uređajem koji omogućava proveru količine alkohola u krvi, kao i „Little Bottle” koju čine učenici Tehničke škole u Vlasotincu koji se bave proizvodnjom i prodajom zdravih i lekovitih napitaka.

Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu u Briselu u julu gde će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 35 zemalja.

  

foto: bizlife.rs

 

Danas, 15. maja, na prodajnom sajmu u tržnom centru Delta Siti, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge.
Žiri je sastavljen od predstavnika kompanije TeleGroup.
Sutra, 16. maja, u prostoru Dorćol Placa, učenici će predstaviti publici i žiriju izveštaje svojih kompanija a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini.
Njima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, rad studenta vajarstva Milivoja Aksentijevića čije je skulptorsko rešenje osvojilo prvo mesto na nedavno završenom konkursu.
Takmičenje organizuje Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije TeleGroup, Manpower Group Srbija i tržnog centra Delta Siti.
Komentari
0
Pošalji komentar
4a3 A3Y
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: