Nagrada ''Branko Miljković'' Petru Matoviću

Izvor: Niški portal | 24-Apr-2018 | 10:49

Žiri za dodelu književne nagrade ''Branko Miljković'' i ove godine je imao težak zadatak. Ipak, opredelio se da za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine nagradi Petra Matovića za zbirku pesama ''Iz srećne republike'', u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Na konkurs je pristiglo više od 150 pesničkih knjiga. Žiri za dodelu nagrade činili su predsednik Goran Maksimović i članovi Marjan Čakarević i Nikola Živanović.

''U vreme kada u poeziji preovladavaju knjige koncepti poezija Petra Matovića je usmerena ka pojedinačnoj pesmi ali u obličavanju zbirke ovaj autor uspeva da odgovori i na generacijske zahteve tako što već uobličene pesme slaže u složeni poredak naknadnim uređivanjem zbirke. Na sličan način pesničke slike u jednoj pesmi, osim što same po sebi spajaju najraznovrsnije elemente, ne stoje tu samo radi sebe samih već imaju funkciju kako na nivou te pesme, tako na nivou cele knjige'', stoji u obrazloženju.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja meseca 2018. godine u okviru ''Dana Branka Miljkovića'' u Nišu.

Komentari
0
Pošalji komentar
9ZG g1c
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: