Nasilnici će nositi narukvice koje će upozoravati žrtve

Izvor: Niški portal | 26-Nov-2019 | 09:34

Sitem "narukvica" za žrtve i počinioce porodičnog nasilja omogućiće da se žrtva na vreme upozori na osobu kojoj je izrečena mera i da policija odmah reaguje.

Ovo je ocenio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Sitem "narukvica" primenjivaće se za početak u 10 policijskih uprava u Srbiji.

To su nove preventivne mere u borbi protiv nasilja u porodici.

-Prijava nasilja i osuda nasilnika moraju postati imperativ, poručio je ministar i podsetio da je otvorena besplatna telefonska linija 0800 100 600 za anonimnu prijavu nasilja.

Ministar je zahvalio međunarodnoj organizaciji UN Women i Ambasadi Norveške na realizaciji tog projekta koji će se kada zaživi, nakon izmena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, sprovoditi najpre u deset policijskih uprava u Srbiji.

-Ostvarili smo izvestan napredak u borbi protiv nasilja, ali ne mogu da kažem da sam zadovoljan, jer i pored svih mera u Srbiji i dalje veliki broj žena zbog straha, ekonomskih posledica, osećaja stida i sramote ne prijavljuje nasilje, rekao je Stefanović.

Moramo da ohrabrimo i osnažimo žene, ali i sve druge ljude u njihovom okruženju da nasilje prijave i time zaštite i sebe i svoju decu.

MUP je, kako je naveo, svakako jedno od najvažnijih ministarstava u sistemu zaštite žrtava, ali ta borba nije borba samo jednog ministarstva, u nju se moramo uključiti svi - celokupno društvo se mora uhvatiti u koštac sa tim problemom.

-Zato bih još jednom apelovao i na sve građane, sve ljude koji znaju da neko trpi nasilje da to prijave, ne smemo okretati glavu, rekao je ministar.

Stefanović je podsetio i da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici dao šira ovlašćenja policiji i mogućnost izricanja preventivnih mera.

-Policija je u 2018. godini izrekla 27.042 hitne mere, od toga 8.065 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 18.977 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu i da joj prilazi", rekao je on i podsetio da je tokom godine izrečeno 23.754 hitnih mera, od čega je 7.262 mera privremenog udaljenja iz stana i 16.492 mere privremene zabrane nasilniku da stupi u kontakt sa žrtvom i da joj prilazi.

Ministar je dodao da je i pored svih preduzetih mera u ovoj godini ubijeno 28 žena, što pokazuje da borba protiv nasilja mora biti jedan od vrhovnih ciljeva cele Srbije.


NIŠ: BROJ KRIVIČNIH PRIJAVA MANJI ZA 45 ODSTO

Kako ističu iz Policijske uprave u Nišu, zbog hitnih mera i ovlaščenja kojih imaju ove godine broj krivičnih prijava manji je za 45 odsto u odnosu na prethodnu .


113 LICA OSUMNJIČENO ZA NASILJE U PORODICI  

Od početka ove godine do kraja oktobra, kako nam je potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju podneta je 101 krivična prijava protiv 113 osumnjičenih za krivično delo Nasilje u porodici iz člana 194 Krivičnog zakonika.

Komentari
0
Pošalji komentar
rat dEX
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: