Nastavlja se saradnja Niša i Saltdala

Izvor: Niški portal | 09-Aug-2018 | 16:38

Dugogodišnji prijateljski odnosi i saradnja Grada Niša i norveškog Grada Saltdala koji su i ozvaničeni protokolom o bratimljenju davne 1985. godine, a koja je neopravdano zaustavljena 2006.godine, na obostrano zadovoljstvo će se nastaviti, rečeno je u gradskoj kući. Gradonačelnik Saltdala i zamenik gradonačelnika Niša razgovarali su o potencijalima dva grada i daljoj saradnji.

Foto: Grad Niš

Nišvil je u naš grad je ovih dana doveo nekoliko stranih delegacija čiji su umetnici deo ovogodišenjeg džez festival. Tako je u Niš stigao i gradonačelnik norveškog grada Saltdala Rune Berg, koji se u gradskoj kući sastao sa zamenikom gradonačelnika Niša Milošem Banđurom. Gosti iz Saltdala posetiće i internacionalni džez festival Nišvil na kome nastupa i njihov amaterski džez orkestar, a koji se niškoj publici predstavio i u sredu na amfiteatru na keju.

O idejama za dalju saradnju u gradskoj kući je za medije govorio gradonačelnik Saltdala.

''Imamo konkretne ideje za dalju saradnju. Imamo, na primer, jednu srednju školu koja je internacionalna. Jedna od ideja je da učenici iz Srbije mogu da konkurišu za mesto u toj školi. Zatim imamo dosta industrije koja je vrlo internacionalna i isto je tako moguće da ljudi odavde pokušaju da nađu posao ili steknu iskustvo u našim fabrikama'', rekao je Berg.

Podsećanja radi, delegacija Grada Niša boravila je u Saltdalu juna prošle godine gde je prisustvovala obeležavanju 75 godina od odvođenja prvih srpskih interniraca na prinudni rad. Predstavnici Niša uverili su se da norveški narod brine o srpskom sabirnom groblju, gde je sahranjeno ukupno 1911 srpskih interniraca. Takođe, Grad Saltdal i Vlada Kraljevine Norveške uložiće u budućnosti i dodatna sredstva da se memorijalni kompleks rekonstruiše.

Komentari
0
Pošalji komentar
K2R PwB
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: