Natalijina ramonda - cvet feniks kao simbol vaskrsnuća Srbije

Izvor: Niški portal | 10-Nov-2016 | 13:53

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, obeležava se u našoj zemlji kao državni praznik. U znak sećanja na borbu srpskih vojnika danas se nose značke sa motivom Natalijine ramonde, ljubičastog cveta, koji simboliše pobedu u Velikom ratu.

Simbol primirja u Prvom svetskom ratu je kombinacija Albanske spomenice (državno, vojno i civilno odlikovanje koje su dobili svi pripadnici srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije u zimu 1915/16.) i simbola pobede u ratu, Natalijine ramonde.

Šta je Natalijina ramonda i zašto?

Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae) je jedinstven cvet. Raste na istoku Srbije, ali i u Makedoniji na planini Nidže (najviši vrh Kajmakčalan). Spada u reliktne vrste. Natalijinu ramondu je 1884. godine otkrio doktor Sava Petrović, u okolini Niša, a Josif Pančić je uveo u zvaničnu literaturu. Ovaj cvet se nalazi na listi ugroženih vrsta Evrope. Francuski istraživač, Ramond, je prvi put otkrio ovu vrstu na Pirinejskom poluostrvu 1831. godine, a Josif Pančić je na Rtnju i u Sićevačkoj klisuri otkrio drugu vrstu ramonde koju je nazvao Srpska ramonda (Ramonda serbica).

Razloga je više zašto baš ovaj cvet. Cvet je dobio ime po kraljici Nataliji Obrenović, supruzi kralja Milana Obrenovića. U botanici je poznat kao cvet feniks, što znači da i potpuno osušen, uz malo vode, može da oživi.

Razloga je dovoljno za simboliku koju nosi ovaj cvet i kao takav je odabran u znak sećanja na vaskrsnuće Srbije u Prvom svetskom ratu.

Istorija je učiteljica života. Vraćanjem kroz protekli period možemo videti ko smo mi zapravo i šta smo kao jedan narod preživeli. Srbija je prošla kroz strahovita razaranja i podnela ogromne žrtve u periodu od 1914. do 1918. godine. Doživela je albansku golgotu, a događaji na ostrvima Krf i Vido su opšte poznati. Poznato je da su neki stranci, pa i ceo svet, više pisali i pričali o ovim događajima nego mi sami.

Komentari
0
Pošalji komentar
cPn HO4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: