Nedostatak sna je samo jedan deo velike slagalice!

Izvor: mondo | 25-Jul-2019 | 07:49

Uvek ste umorni, čak i ako ste dobro i dovoljno spavali? Evo koji su razlozi za to, ali i koja su rešenja.

Ako ste već dovoljno i lepo spavali, bilo bi logično da se nakon toga osećate odmorno i puni energije. Umesto toga, vi ne možete da prestanete da zevate, nemate koncentraciju i umorni ste?

Pa, spavanje je samo jedan deo velike slagalice, odnosno, i druge stvari su, pored spavanja, važne da biste se osećali odmorno.

Na primer, loše navike u ishrani mogu da budu krivac za stalni umor, pa recimo manjak gvožđa u organizmu može da učini da se osećate slabo, umorno, nervozno... Gvožđe se nalazi u spanaću, jajima, pasulju, govedini.

Osim toga, ako često jedete brzu hranu, i to može da bude uzrok vašeg umora, bez ozbira na to koliko ste spavali. Brza hrana je puna prostih ugljenih hidrata i šećera, što dovodi do naglog rasta nivoa šećera u krvi, a zatim naglog pada – i onda usledi umor.

Stres može da bude jedan od razloga zašto ste stalno umorni. Stres vas mentalno iscrpljuje, pa i ako ste dovoljno spavali, posledice stresa mogu da se osećaju i narednog dana.

"Preskakanje" doručka takođe može biti krivac za umor – jako je važno da doručkujete, kako biste se ujutro napunili energijom za dan pred vama. Ako tada ne unesete važne nutrijente, vrlo brzo ćete se osećati umorno i pospano.

 

Imajte na umu da i alkohol može da bude uzrok umora. Možda mislite da su čaša ili dve vina pred spavanje dobar način da se opustite, ali zapravo su razlog zašto ste umorni i letargični narednog dana. Nema ništa loše u tome da ponekad popijete neku čašu alkohola, ali znajte da je moguće da se zbog toga budite tokom noći. Akohol i dehidrira telo, što je još jedan od potencijalnih razloga zašto ste umorni i nakon što ste se naspavali.

A evo i šta možete da uradite da biste imali više energije.

Budite aktivniji

Sedenje utiče na to koliko duboko dišemo, a takođe i usporava rad srca. Budite aktivniji, istećite mišiće i radite nešto fizički – pokrenite se!

Dremnite

Ako ste umorni, kratka dremka od pola sata tokom popodneva "dopuniće" vam energiju, pa ćete biti budniji, koncentrisaniji, produktivniji.

Pijte vode

Nedovoljan unos vode može da bude razlog za umor – čak i gubitak tečnosti od samo dva odsto može da rezultira nedostatkom energije. Ne dozvolite da se to desi, pijte dosta vode!

Doručkujte

Doručak je najvažniji obrok koji obezbeđuju energiju za telo, od ujutru do uveče. Probajte da jedete jaja, ovsenu kašu ili voće.

Hranite se zdravije

Kao što smo rekli, brza hrana dovodi do naglih promena šećera u krvi, a samim tim i do promena energije. Trudite se da jedete zdravije i raznovrsno – voće, povrće, mahunarke, žitarice, orašaste plodove...

Komentari
0
Pošalji komentar
MU8 tEi
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: