Nišava u opadanju, Južna Morava u porastu kod Aleksinca

Izvor: Niški portal | 05-Mar-2018 | 19:29

Problemi koje su u Nišu izazvale velike količine padavina i vode, nastale otapanjem snega, manje-više su sanirani i situacija na terenu je znatno povoljnija, rekao je zamenik gradonačelnika Niša prof. dr Miloš Banđur.

Foto: Grad Niš

''Nišava je u značajnom opadanju, 30 cm je niži nivo Nišave u odnosu na postignuti maksimum, dok su reke koje se ulivaju u Južnu Moravu u stagnaciji i ne očekuje se da izazovu dodatne probleme na području sela Mezgraja i Toponica. Uprkos tome, preduzimaju se sve neophodne mere, u selu Mezgraja se postavljaju džakovi sa peskom i prave bedemi, kako bi se sprečili eventualni problemi'', rekao je zamenik gradonačelnika na konferenciji za novinare.

Na teritoriji gradske opštine Crveni Krst, prema rečima predsednika ove opštine Miroslava Milutinovića, bilo je problema na mestu gde se spajaju Popovački i Medoševački kolektor gde je došlo do odrona, ali je stanje pod kontrolom zahvaljujući brzoj reakciji JKP Mediana i Naisus. U Mezgraji je uvedeno stalno dežurstvo, a zamućen je bio i izvor Vrelo odakle se pijaćom vodom snabdevaju Mezgraja, Paligrace i Velepolje. Opština je, uz pomoć Štaba za vanredne situacije, obezbedila cisterne sa pijaćom vodom na svaka dva sata tako da je snabdevanje meštana ovih sela vodom nesmetano.

Nema poplavljenih kuća i ekonomskih prostora na području opštine Pantelej, rekao je predsednik Bratimir Vasiljević. On je napomenuo da se Malčanska reka izlila, ali da je to zanemarljivo. Kada je reč o vodosnabdevanju, stvari su pod kontrolom. Rade se analize, ali prema prvim informacijama sa terena, nema zamućenja izvora.

Kada je reč o opštini Palilula, bilo je problema u Gabrovcu, Lalincu i Novom selu usled podzemnih voda. Predsednik ove opštine Aleksandar Ždrale je istakao da se pronalaze rešenja za probleme u Novom selu, gde dobar deo kanalizacione mreže ne postoji pa to dodatno otežava posao ekipama koje su na terenu. Ždrale je rekao da će uraditi sve u okvirima zakona da pomognu sugrađanima kojima je pomoć potrebna da saniraju štetu. On je apelovao na sugrađane da ne bacaju otpad u kanale za odvod atmosferskih padavina, jer je to nedopustivo i u ovakvim situacijama posebno otežava rešavanje problema.

Na teritoriji opštine Medijana nije bilo problema, dok je u Niškoj Banji došlo do izlivanja Kutinske reke u Lazarevom selu gde su bile potopljene dve kuće, ali je sada sve u redu, rekao je član veća ove opštine Lazarević. U Gornjoj Studeni je reka potkopala potporni zid, ekipe su na terenu i stanje je stabilno, dok je u Jelašnici i selu Prosek obezbeđena cisterna za pijaću vodu jer je došlo do zamućenja izvora,a na putu za Sićevo trenutno se vozi jednom kolovoznom trakom jer je u toku uklanjanje stene sa puta.

Južna Morava je u porastu samo u delu kod Aleksinca. U odnosu na jučerašnji dan situacija u doljevačkoj opštini je bolja, a najveće probleme građanima trenutno prave zapušeni kanali i podzemne vode.

Pukovac

Pukovac, selo u doljevačkoj opštini nisu poplavile reke, ali su podrumi i dvorišta zbog zapušenih kanala pod vodom. Kako saznajemo, stotinak domaćinstava u selu Pukovac je poplavljeno. Poplavljeni su pomoćni objekti, kuće, štale. 

Kako su za Niški portal rekli pojedini meštani, vatrogasci su izlazili na teren, međutim govorili su meštanima da čekaju do sutra jer smatraju da će se voda povući i da je bolje da se sutra očisti. Kada se radi o vodi kojom se meštani Pukovca snabdevaju, ona nije bila i ranije za piće već su vodu za piće nabavljali iz dvorišta škole u selu.

Pukovac

Problemi sa plavljenjem dvorišta i podruma postoje i u doljevačkom selu Šarlinac.

Inače, zbog opasnosi od poplava, vanredna situacija proglašena je u Kruševcu, Zaječaru, Doljevcu, Žitorađi i Prokuplju

Komentari
0
Pošalji komentar
Ucp Qxh
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: