Niški osnovci obeležili Dan voda u JKP „Naissus“

Izvor: Niški portal | 21-Mar-2017 | 14:51

Povodom Svetskog dana voda 2017. godine više od 600 učenika iz nekoliko niških osnovnih škola, posetilo je Medijanu, jedno od sedam izvorišta JKP „Naissus“.

Učešćem u organizovanom obeležavanju ovog dana dajemo doprinos  poštovanju ovog dragocenog resursa i upoznajemo nove generacije, da budu odgovorni i da čuvaju vodu  kako bi u dovoljnim količinama ostala i budućim pokolenjima, ističu u niškom vodovodu.

-Imamo stalnu saradnju sa osnovnim, srednjim školama i fakultetima, jer prihvatamo učenike tokom cele godine na obavljanju profesonalne prakse. Danas pokazujemo čitav proces u proizvodnji vode, od vodozahvata iz Nišave, preko devet infiltracionih jezera, gde se voda taloži, zatim je tretiramo u fabriku vode, gde se obavlja provera kvaliteta pijaće vode i na kraju distribucija do slavina i naših korisnika – istakao je direktor JKP „Naissus“ Dejan Anrejević.

Ove godine Svetski dan voda je pod sloganom: „Zašto otpadna voda?” i odnosi se na smanjenje produkcije i povećanje ponovne upotrebe otpadnih voda. Danas u svetu 663 miliona ljudi i dalje nema vodu za piće iz izvorišta zaštićenih od kontaminacije.

Do 2050. godine skoro 70 odsto svetske populacije živeće u gradovima, za razliku od dosadašnjih 50 odsto. Trenutno većina gradova u zemljama u razvoju nema adekvatnu infrastrukturu i sredstva za efikasno i održivo upravljanje otpadnim vodama.

-Tretman i prečišćavanje otpadnih voda je u strategiji JKP „Naissus“, i koliki značaj ima ova tema za nas govori činjenica da smo krajem februara ove godine bili domaćini sastanka Evropskog udruženja EurEau3 za vodosnabdevanje i tretman otpadnih voda. Troškovi upravljanja otpadnim vodama nisu mali, ali ih uveliko opravdava proistekla dobrobit za ljudsko zdravlje, ekonomski razvoj i očuvanje životne sredine – naglasio je direktor Andrejević.

Ono što svako od nas može da učini je da zatvaramo vodu na slavinama, popravimo ih ako cure, podižemo svest kod dece o očuvanju vodnog resursa i da smanjem količine nastale otpadne vode doprinesemo očuvanju životne sredine i zdravlja ljudi.

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
wgk yXA
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: