Novi Statut grada do kraja meseca

Izvor: Niški portal | 10-Nov-2016 | 11:12

U Skupštini grada održana je javna rasprava o nacrtu Predloga novog Statuta grada, a sve predloge, sugestije i primedbe koji su stigli, komisija će razmatrati narednih dana. Konačnu verziju ovog gradskog dokumenta treba da potvrdi Gradsko veće, a zatim će kao predlog stići pred obdornike gradskog parlamenta.

Gradonačelnik, Darko Bulatović, otvorio je javnu raspravu i rekao da je za izmenu Statuta postojala realna potreba.

 Najveću pažnju izazvala je reorganizacija gradske uprave. Umesto dosadašnjih 11, predviđeno je da postoji jedna objedinjena, kojom će rukovoditi načelnik, koga bira Skupština grada.

-Zbog povećane efikasnosti i ušteda javnih finansija biće ukinute gradske uprave, kojih sada ima 11. Biće formirana jedna, jedinstvena, sa jednim funkcionerom - načelnikom, rekao je Bulatović.

Takav predlog, žustro je komentarisala opozicija.

-Nerelano je spajati pojedine gradske uprave koje imaju dijametralno različite poslove u jednu i iz te jedne, te centrale, to je centralizam koji nikome ništa dobro nije doneo, rekao je Dragoslav Ćirković, odbornik Socijaldemokratske stranke.

Jedan od predloga je i promena političke granice gradskih opština, o čemu je govorio odbornik Skupštine grada Nebojša Mladenović.

-Ovaj predlog posledica je vrlo praktičnih razloga. U opštinama Crveni krst i Pantelej imamo očigledan primer. Mesna kancelarija ,,Branko Bjegović“ praktično je podeljena na dva dela, pa prilikom glasanja stanovnici iste mesne kancelarije glasaju u dve gradske opštine. Dakle, zahtev se ne odnosi na izmenu katastarskih opština, već izmene političkih granica.

Opozicija u Skupštini grada smatra da gradske opštine slabo funkcionišu, jer imaju male ingerencije, a troše previše para.

-Obim novca koji se troši na naknade odbornicima, rad komisija, rad predsednika skupštine, veća opština je reda veličine 250 miliona dinara. U prethodnom periodu smo imali izmenu Zakona o lokalnoj samoupravi, gde je konkretno Nišu skinuto oko 140 miliona. Taj novac bi se lako nadoknadio ovakvim uštedama, rekla je Radmila Popović, šef odborničke grupe Dosta je bilo.

Svoj predlog o dopuni nacrta Statuta, dali su i članovi Udruženja slobodnih stanara.

-Ostvarenje budžeta je 60% već godinama, to nama govori da se radi o manipulativnom budžetu, da se ne radi o budžetu grada. Tražimo i izmenu u Statutu da ukoliko budžet ne bude ostvaren sa 5% automatski sledi smena gradskog veća i gradonačelnika, rekao je Milosav Jukić predstavnik Udruženja slobodnih stanara.

Narednih dana, uslediće usaglašavanje predloga nacrta sa prispelim primedabama, a usvajanje novog Statuta grada očekuje se krajem novembra.

Komentari
0
Pošalji komentar
RGv 6Kf
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: