O Noći muzeja u Nišu: Koje su lokacije? (Deo I)

Izvor: NiškiPortal | 12-May-2017 | 11:08
Noć muzeja, 20. maj 2017. od 17:00 do 01:00
Noć muzeja je kulturni spektakl koji se održava u više od 120 gradova širom sveta.
 
  
 
Srbija će se 20. maja sa 250 izložbi i večeri poezije u više od 40 gradova i mesta uključiti u manifestaciju "Noć muzeja".
Ana Jovanović, osnivač manifestacije, kaže da je ponosna što se "Noć muzeja" po 14 put održava u Beogradu, a 11. put i u drugim mestima u Srbiji.
"Noć muzeja" će biti održana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Jagodini, Leskovcu i Kosovskoj Mitrovici.
U Nišu će u „Noći muzeja“ biti i zvanično otvoreni prostori koji su za ovaj kulturni spektakl upriličili svoje postavke:
 
 
 - Istorijski arhiv Niš, Tvrđava bb:
„Čast nam je pozvati Vas – duh starog Niša kroz pozivnice“
 
Iz zbirke od 1.390 pozivnica nastalih u periodu od 1890. Do 1940. godine za ovu izložbu izdvojićemo stotinak najatraktivnijih, kako bismo i na ovaj način dočarali i građanstvu približili duh starog Niša sa njegovim vrednosnim i građanskim manirima.
 
 
 
- Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla Niš, Kej Mike Paligorića 2
"Pola veka-biblioteka"
 
Izložba knjiga, fotografija, dokumenata i predmeta koji ilustruju 50 godina postojanja i rada Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ iz Niša, kao i put koji je prešla od osnivanja do danas.
 
 
 
 - Građevinsko-arhitektonski fakultet Niš, Aleksandra Medvedeva 14
Izložba „Enterijeri 17“
 
I ove godine organizatori studentske Izložbe ENTERIJERI 17, Katedra Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, su pripremili tradicionalnu studentsku izložbu koja će biti prikazana na manifestaciji „NOĆ MUZEJA“, koja se održava u više stotina gradova u svetu.
 
„ENTERIJERI“ studenata arhitekture Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, je jedina studentska izložba koja bez prekida traje od 2000. do danas, a nekada pod imenom Unutrašnja arhitektura. Predmeti ENTERIJERI studente uče oblikovanju unutrašnjeg prostora na kreativan i funkcionalan način - na predmetu Enterijer 1 je tema stambeni prostor, a na Enterijeru 2 se razradjuje tema urbanih enterijera (poslovnih prostora, butika, kafića i dr.)
 
Ove godine je selektovano oko 200 grafičkih radova, 100 je ocenjeno sa najvišom ocenom 10, dok će 25 najboljih biti prikazano na Izložbi i prezentovano u prepoznatljivom formatu kataloga, koji će i ovoga puta u celosti biti urađen u boji. Dizajn kataloga, po tradiciji, rade studenti učesnici izložbe kao i reklamni plakat i pozivnicu za Događaj. Od prezentovanih radova na izložbi, najbolji od njih će po izboru organizatora – Žirija, biti nagrađeni priznanjima i prigodnim knjigama iz oblasti arhitekrure.
 
Nastup vokalno instumentalnog kvarteta „By Heart“
 
 
 
 - Kreativni klub ABC, Obrenovićeva 46
Zdrava tvrđava IX - izložba radova
 
Zdrava tvrđava je program ekoloških radionica za decu predškolskog uzrasta koja se tradicionalno, ove godine  deveti put, realizuje u Nišu.
Cilj projekta je razvijanje ekološke svesti – upoznavanje najmlađe populacije sa ekološkim problemima i načinima da se oni prevaziđu putem recikliranja otpada i njegovog prerađivanja u upotrebne i lepe predmete. Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališana  uči o reciklaži kroz radionice kao što su – ručna izrada papira,  oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita i sl. Deca vajaju skulpture uz pomoć naših umetnika: tehnikom paper – mashe. Osnova skulptura izrađuje se od  strarog papira, pet ambalaže i žice. Nastale radove posetioci će imali prilike da vide na Noći muzeja.
 
Plato ispred „Letnje Pozornice“ u Tvrđavi
 
Realizacija programa se i ove godine odvija u nedelji koja prethodi Noći muzeja.
 
 
 
 - Poslovno-obrazovni centar Univerziteta Metropolitan, Bulevar Svetog Cara Konstantina 80-86
„Preplitanja“, Medijana-Metropolitan Art
 
Postavka na kojoj će radili studenti Centra u Nišu sa svojim mentorima, posetioca vodi kroz evoluciju u toku koje se kamene kockice pretvaraju u piksele i 3D objekte. Na samoj izložbi, u holu I, biće predstavljeni radovi studenata rađeni tehnikom geometrijskog kolaža - pikselizacija po uzoru na tradicionalne mozaike sa arheološkog nalazišta Medijana.  U holu II biće prezentovan objekta Medijana u tehnici pop up-a, kako bi posetioci mogli lakše da shvate i dožive značaj novih tehnologija i tehnika u umetnosti koje savremenom društvu nude mogućnost da spozna civilizacijske tekovine i rekonstruiše kapitalne građevine iz prošlosti.  U ateljeu  biće izloženi studentski radovi na temu kulturnog nasleđa lokalitela Medijana.
 
Cilj izložbe je kulturnog nasleđa i tradicionalnih tehnika umetnosti kroz savremene likovne izraze. Izložba se oslanja i na veb projekat Medijana koji je realizovan na UM.
 
 
 
 - RTS-Dopisništvo radio Beograda 2 u Nišu, Lole Ribara 7a
Noć uz dobri, stari radio
 
Izložba fotografija od nastanka Radio Niša 1946.godinedo danas.
Videćete postavljanje predajnika,fotografije poznatih spikera i novinara, nekadašnji  orkestar radija iz koga je nastao simfonijski orkestar u Nišu kao i  poznate ličnosti koje su gostovale ili snimale prve ploče u radiju.Pored fotografija biće izloženi i eksponati stare studijske audio tehnike.Tokom izložbe emitovaće se naši prilozi i emisije iz fonoteke dopisništva.
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
3Bc Npq
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: