O Noći muzeja u Nišu: Koje su lokacije? (Deo II)

Izvor: NiškiPortal | 13-May-2017 | 11:49
 - Gimnazija „Svetozar Marković“, Branka Radičević 1
  „Noć BIOLOGIJE“
   Događaj će biti predstavljen u Oficirskom domu na keju, u ulici Orlovića Pavla 28.
 
 
Ideja manifestacije Noć biologije je da nauku, kulturu i ono što radimo i učimo u okviru naše škole, svima na jednostavan, pristupačan i maštovit način  približimo i prikažemo kroz jednostavne eksperimente, prezentacije, igraonice, kvizove, kratke filmove, interaktivne radionice koje osmišljavaju naši učenici uz svesrdnu pomoć profesora, a koje podrazumevaju aktivno uključivanje posetilaca. Cilj nam je da prikazivanjem zanimljivih naučnih  činjenica iz biologije, prikažemo biologiju kao nauku o životu što ona u svojoj biti i jeste a tako i slavimo život u svim njegovim oblicima i lepoti.
 
U „Noći biologije" želimo da ugostimo i prijatelji biologije i ekologije, kao što su staraoci prirodnih dobara u Srbiji, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, udruženje za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja "ZOO PLANET”,  Pokret gorana grada Niša, Turističku organizaciju grada Niša, Gljivarsko društvo kao i različita prirodnjačka društva i nevladine organizacije koja se bave proučavanjem, zaštitom živog sveta i popularizacijom nauke i podizanja ekološke i kulturne svesti.
 
Jedna od mnogobrojnih, zanimljivih postavki bi bila i razvoj cirkulatornog sistema od beskičmenjaka do čoveka koja je objašnjena kroz 3D modele, pregled mikroskopskih preparata krvi i krvnih ćelija kao i hemijsku analizu krvi. Posetioci će moći da saznaju sve o krvnom pritisku kao i načinu na koji se on kontroliše. Povešćemo vas na istorijski i evolucijski put razvitka ovog kraja i njegovih stanovnika, imaćete prilike da sa nama zaronite u dubine mora i okeana i upoznate se sa životinjama koje su možda omiljeni crtani likovi Vas i Vaše dece, upoznaćete se sa razlikama Njegovog i Njenog mozga i na koji to način oni funkcionišu kao i po čemu se razlikuju, videćete prave fosile, upoznati se sa načinom nasleđivanja nekih osobina, naučiti da pravite rodoslovno stablo i još mnogo, mnogo toga.
 
 - Udruženje građana „Forum Artistikum“, Stevana Nemanje 34
  „Kraljevski top – istorija srpske krune“
   Premijerno prikazivanje je 20. maja sa početkom od 20:00 časova u maloj sali NKC-a.
   Ulaz slobodan.
 
 
Prvo javno prikazivanje filma nagrađenog «Zlatnom Buklijom 2017» u Velikoj plani, snimljenog povodom 200 godina od smrti Vožda Karađorđa.
 
„Kraljevski top-Istorija srpske krune“ je film  koji govori o nastanku  i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog Srpskog Ustanka.
 
Film u pozadini priče prati i društveno političke prilike u Srbiji ali i  čitavoj Evropi, objašnjavajući značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti srpskog naroda.
 
Kroz obilje arhivskog materijala film baca svetlost na ključne istorijske događaje  dvadesetog veka, otkrivajući i one manje poznate istorijske činjenice.
 
režija i montaža:Velimir Stojanović
scenario: Dragan Marković
asistent režije i narator: Jelena Nikolić
muzika: Marijan Cvetanović
lektor: Dušan Stojanović
dizajn zvuka: Vlada Milijić
producent: Predrag Nikolić
produkcija: UG FORUM ARTISTIKUM
 
 
 - Udruženje Balkanrock, Vizantijski bulevar 10-36
   Humanitarna izložba – Niška rok scena šezdesetih
   Adresa izložbe je Dvorište zgrade Univerziteta, Univerzitatski trg 2
 
 
Samo nekoliko godina posle objavljivanja prve ploče Elvisa Prislija, niški muzičari počinju da sviraju svoje rokenrol kompozicije na igrankama koje su tokom šezdesetih i sedamdesetih bile najpopularniji vid zabave i druženja kod tadašnje omladine. Ti vokalno-instrumentalni sastavi, kako su tada nazivani bendovi, verovatno nisu bili svesni da stvaraju istoriju i postaju legende niškog i jugoslovenskog rokenrola. Prvu rokenrol ploču snimio je Perica Stojančić 1963. godine, a do kraja decenije su isto učinili sastavi Školjke i Daltoni. U Noći muzeja će biti izložena prva izdanja ovih ploča, kao i fotografije bendova i isečci iz novina. Posetioci će dobrovoljnim priligom moći da pomognu lečnje Miljane Ristić Stanković. Izložba će biti održana u dvorištu zgrade Univerziteta. Svi eksponati su deo privatne kolekcije Dragana Aranđelovića.
 
 
 - Galerija ART55, Ćirila i Metodija 17a
   Izložbe u Galeriji art55
 
 
Nikola Antonov - 20.04.- 30.05.2017.
 
Rođen je 1933. godine u Nišu. Diplomirao na vajarskom odseku Akademije likovnih umetnosti u Beogradu 1961. god. u klasi Miše Popovića. Član je ULUS-a od 1963. godine. Radio je kao konzervator u Narodnom muzeju u Nišu. Njegova dela se nalaze u zbirkama Narodnog muzeja u Nišu, Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, galerije „Zamak kulture“ u Vrnjačkoj banji i na javnom prostoru (park u Vrnjačkoj Banji), Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu, umetničkoj galeriji Stari dvor u Beogradu, Muzeju istorije Jugoslavije, galeriji SIV, dok je skulptura „Ptice“ postavljena u parku u Niškoj Banji.
 
Grbović Aleksandra - 19-30.05.2017.
 
Rođena je 1987 godine u Beogradu.  Završila Akademiji umetnosti u Novom Sadu, departman likovnih umetnosti, odsek grafike, u klasi Zorana Todovića. Diplomirala na master studiјu 2012. godine na istoj akademiji. Živi i stvara u Beogradu.
 
 
 - Umetnička škola, Prvomajska 6
   Izložba radova učenika
 
 
Izložba radova učenika Umetničke škole Niš (na izložbi će zainteresovani moći da vide radove učenika sa smerova dizajn enterijera i industrijskih proizvoda, dizajn tekstila, kao i smerova likovni tehničar i grafički dizajner).
Od 17 do1 čas
 
Izložba radova učenika osnovnih škola koji su učestvovali na likovnom konkursu Umetničke škole.
Od 17 do1 čas
 
Radionica „Tragom starih majstora“ (posetioci svih uzrasta će moći da koristeći razne materijale oslikaju replike poznatih umetničkih dela).
Od 18 do 23 časa
 
Radionica kaligrafije (učesnici će se upoznati sa tajnama lepog pisanja).
Od 18 do 23 časa
 
Radionica izrade gipsanih odlivaka (izrada gipsanih odlivaka i oslikavanje istih).
Od 18 do 21 čas
 
Muzički program.
Od 21 do 22 časa
 
 
 - Škola mode i lepote, Generala Milojka Lešjanina 23
   Izložbe učeničkih radova
 
 
Postavka izložbe učeničkih radova iz oblasti dizajna, tekstila i predmeta crtanja i slikanja, izložba umetničkih fotografija (radovi učenika), modna revija odevnih predmeta kao i revija frizura takođe radova učenika.
 
Revija odevnih predmeta od 20h
 
Revija frizura od 20:20h
 
 
 - Ustanova “Dečji centar”, IX brigade 10
   Dečje likovno stvaralaštvo: “Boje mog detinjstva”
 
 
Na likovnom konkursu učestvovale su Osnovne škole sa teritorije grada Niša i okoline.  Radovi koji učestvuju u konkursu su podeljeni u četiri kategorije po razredima. Prvi i drugi razred, prva kategorija, treći i četvrti  razred, druga kategorija, peti i šesti razred treća kategorija i sedmi i osmi razred četvrta kategorija.
 
Mini koncert kompozicija sa festivala “Majska pesma“
 
 
 - Atelje – galerija „Milica“, 7. jula 5a
   Umetničko stvaralaštvo
 
 
U želji da održimo tradiciju i oživimo stare umetničke zanate, stvaraćemo i približićemo izradu naših radova posetiocima. Posetioci bi mogli da vide slikanje ikona, ručno duborezanje, ispisivanje kaligrafije u izložbenom prostoru. Stvaranje umetničkih dela pratiće duhovna muzika.
 
 
 - Galerija Šukletović, Cara Dušana bb, Dušanov bazar, Kula, lokal 25
   Šukletović „Grad“
 
   
Izložba slika nastalih tokom 2016. godine na temu „Grad”
Galerija Šukletović je izložbeni prostor akademskog slikara Nede Veselinović Šukletović ali i svojevrsna oaza likovne umetnosti u samom centru Niša. Počela je sa radom 2010.g. i do sada je u prostorijama galerije 3 puta organizovana manifestacija „Noć Muzeja“ kao i „Noć otvorenih ateljea“.
Stalna postavka Galerije može se pogledati svakog radnog dana od 8h-20h.
Izložena su dela Nede Šukletović i Dušana Šukletovića.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
jjA aY1
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: