O uspesima đaka Umetničke škole Niš u prethodnom tromesečnom periodu

Izvor: Niški portal | 30-Dec-2018 | 00:01

Učenici Umetničke škole u Nišu godinama unazad nižu uspehe na brojnim takmičenjima i konkursima u zemlji i širom sveta.  U poslednjih mesec dana nastavljaju tradiciju osvajanja nagrada i na taj način stasavaju u velike umetnike. 

Na ovogodišnjem likovnom konkursu malog formata „Mini restArt“, u konkurenciji oko 3000 radova iz osamdesetak  gradova iz Srbije, država regiona, Litvanije, Ukrajine, Hondurasa i Egipta, pod mentorstvom nastavnice mr Ivane Stanković,  drugu nagradu za grafiku u V kategoriji  koja obuhvata samo srednje umetničke škole, osvojila je naša učenica Andrijana Krstić, a njena nastavnica Ivana Stanković je takođe nagrađena kao pohvaljeni mentor.

 

     


Da se u grafičkoj radionici Umetničke škole izuzetno radi i neguje kreativnost, potvrđuju i internacionalne nagrade učenika. Na XX međunarodnom likovnom konkursu „Radost Evrope“ 2018. pohvalu za kolekciju uzrasta od 16 do 18 godina dobila je Umetnička škola Niš, učenica Aleksandra Milanović osvojila je drugu nagradu, a pohvaljene su učenice Katarina Milosavljević, Anastasija Milićević, Jelena Malikov, Aleksandra Milutinović.


U Litvaniji na nagradnom konkursu male grafike Competition of graphic miniature panevezys art school drugu nagradu ponela je Katarina Ivković.

 

 

 
Likovni konkurs EU PRO-a za 2019. Kancelarije Ujedinjenih nacija u saradnji sa Vladom RS „Srbija u EU – Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju“ godinu doneo je sledeće rezultate: učenica Danica Stojanović – prva nagrada za kalendar i osvojen  laptop , a nastavnica Olivera Stanković-Petrović je nagrađena za svoju posvećenost i uloženi trud. Rad učenice Milice Nikolić  ušao je u uži izbor i bio istaknut na izložbi povodom dodele nagrada. Nagrade najboljima uručile su na predstavljanju kalendara u Kraljevu Ana Stanković, predstavnica Delegacije EU u Srbiji, i Milica Marković Tomić ispred Ministarstva za evropske integracije.  Ovogodišnji kalendar će narednih dvanaest meseci krasiti životni i radni prostor mnogih ljudi koji rade u Delegaciji Evropske unije i u institucijama Republike Srbije. 


Svoj društveni angažman mladi umetnici su pokazali i likovnim rešenjima na temu projekta „Od aktivizma do suzbijanja ekstremizma“ Društva za razvoj dece i mladih „Otvoreni klub“ za šta su nagrađeni novčanim nagradama Katarina Ivković, Marija Tatić i Lena Stanojević.


Da se u Umetničkoj školi razvijaju i drugi talenti učenika, kao što su književnost  i pisanje, dokazuje i uspeh na XVII međunarodnom Festivalu poezije za decu i mlade „Tragom pjesme Desanke Maksimović“ (Istočno Sarajevo), na kome je učenik trećeg razreda Pavle Jakšić, uz mentorstvo nastavnice Marije Glidžić, osvojio prvu nagradu za poeziju inspirisanu ciklusom „Tražim pomilovanje“.

 

Maturanti odseka grafičkog dizajna Umetničke škole učestvovali su na prvom dizajnerskom hakatonu u Srbiji Design never sleeps u organizaciji Univerziteta Metropolitan i Guarane No sleep. Za glavnu nagradu od 1000 evra za studije na Fakultetu digitalnih umetnosti  „borilo“ se 11 timova. Prvo mesto i nagradu od 1000 evra za prvu godinu studija osvojio je tim pod nazivom „LIMITed edišn“ iz Umetničke škole u sastavu: Jovana Ćirić, Jana Novaković, Anđela Nedeljković, Milica Jovanović. Drugo mesto i nagrada od 500 evra pripala je timu „Plavi piksel“ takođe iz Umetničke škole: Ksenija Stanković, Emilija Mladenović, Sandra Milanović i Andrea Paolilo.

 

Verujemo da će uspesi ovih učenika biti podstrek njihovim vršnjacima i da će oni, kao i svi ostali učenici, uz svesrdnu podršku posvećenih nastavnika i dalje predstavljati Umetničku školu u Nišu  u najboljem svetlu. 

Komentari
0
Pošalji komentar
fhz Quu
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: