Obeležen Dan sećanja na žrtve Oluje

Izvor: Niški portal | 05-Aug-2018 | 18:35

Danas smo došli ovde ne samo da obeležimo taj najstrašniji dan u novijoj istroriji, nego i da posvedočimo pred svima da je svaki zločin večan i da ne može da se zaboravi i opravda, a najmanje da može da slavi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Bačkoj Palanci, gde je sinoć obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe tokom “Oluje”.

Srbija je danas, u ime svojih, progovorila, i to bez trunke mržnje, bez poziva na osvetu, bez želje za bilo čim drugim osim za istinom, i elementarnom pravdom, poručio je Vučić.

“Srbija je progovorila onom pravdom zbog koje i danas ponavljam ono što najmanje žele da čuju. Da nikakvih Oluja, za Srbe, zato što su Srbi, više nikada neće biti. I da ćemo stajati uz svoj narod, za svoj narod, ne ugražavajući nikog, ne preteći nikom, ali i ne dajući na sebe i svoje. I nemamo mi čega više da se stidimo, zato što smo Srbi”, poručio je predsednik Vučić.

U Bačkoj Palanci su večeras, ukazao je, svi Srbi i njihovi politički predstavnici, iz BiH, Republike Srpske, Crne Gore, i iz Hrvatske, i svi Krajišnici, kaže, gde god da žive, od Busija do Kanade, od Futoga do Australije, treba da znaju da nisu sami i da Srbija možda i može bez Krajine, ali bez Krajišnika ne može.

A potom je nastavio:

“Dragi prijatelji, Krajišnici, danas smo došli ne samo da obeležimo taj najstrašniji dan u našoj novijoj istoriji, dan u kojem je otpočela golgota čitavog jednog naroda, naroda na čija leđa je natovaren krst roda, porekla i vere, i naroda koji je šiban mržnjom, nego i da posvedočimo, pred svima, a pogotov pred onima koji su zaboravili, namerno ili slučajno, da je svaki zločin, večan i da ne može ni da se zaboravi, ni opravda. A najmanje može da se slavi – rekao je.

On je upitao da li neko može da zamisli one koji će da slave Jelenine suze (devojke koja je preživela “Oluju”) i njenu bol.

Ako im je da slave, neka slave, a mi možemo sa mnogo ponosa da gledamo u budućnost, ne samo zbog Tesle i Milutina Milankovića, već i zbog Krajišnika koji su ovde kod nas i koji su budućnost Srbije i sveta. Kada ubiješ nekoga danas, ubio si ga i sutra; kada prognaš nekoga danas, prognao si i njegovo juče, prognao si svaki detalj čitavog njegovog života, svu njegovu prošlost, svaki njegov bogovetni dan i svaki tren čitavog njegovog postojanja. I nema okvira u koji to može da se smesti. Nema rama, nema odrednice, za nešto što je zauvek tu, i u nama, i oko nas. I nije nikakva slučajnost što su datumi, zločina zbog različitosti, zbog vere i nacije, isti. Nacisti su 4. avgusta 1944. godine, provalili u sigurno skrovište jevrejske devojčice Ane Frank i odveli je u logor, da umre – naveo je i dodao:

Oni koji su, na isti taj dan, 4. avgusta 1995. godine provalili u Krajinu, ubili više od dve hiljade ljudi i 250.000 prognali, samo su ponovili istu stvar. Isti zločin protiv nekoga ko je različit, ima drugčije ime, poreklo i nekog svog Boga. I u oba slučaja, jedina krivica i Ane Frank i Srba iz Krajine bila je ne nešto što su uradili, nego nečije ubeđenje da će, bez njih, neka zemlja, neki ljudi, biti lepši i bolji. U oba slučaja traženo je i primenjeno konačno rešenje. U oba slučaja, oni koji su drugačiji, optuženi su za samo svoje postojanje. I nije puka koincidencija to što je Hitler, 1919. godine optužio Jevreje za to što se “množe”, i što je istu tu reč – “množili su se”, upotrebio Tuđman, u svom govoru u praznom Kninu, oslobođenom Srba, od sopstvenih stanovnika. Motiv je, dakle, večan, isto kao zločin koji je prouzrokovao. Mržnja, u svojoj iracionalnosti, ne prepoznaje ni vreme niti bilo kakav kraj, osim onog, konačnog, da nekoga nema.

Predsednik Srbije je naveo da je mržnji “dovoljnoš to “Srbin”, i “srpsko” da spali sve u Kistanjama, Lunićima, Ružićima, Đitićima, Kućima, Krikićima, Treskavici, Civljanu, u Donjem Lapcu, Benkovcu, Cetini, Kninu, Dvoru, Srbu, Glini. . .”

– Kod Drniša su ubili štene, nedaleko od ustaških Čavoglava, pod optužbom da je “srpsko”. Ubijali su i krave, vadili im oči, prosipali drob, i ostavljali ih u centru srpskih sela, kao opomenu, i jasnu poruku – ne vraćajte se. Delili su letke, sa obećanjem da će oni, koji se usude opet u Hrvatsku, da budu zaklani. Bombardovali su kolone izbeglica, pljuvali ih i kamenovali, silovali, ubijali kraj kuća i kraj puta, potrudivši se da pir bude krvav, i da niko, od Srba, ne ode iz Hrvatske, bez kazne. Kazne koja mu je dodeljena samo zato što je Srbin. I ako to nije namera, šta je onda namera? Ako to nije etničko čišćenje, šta je onda etničko čisćenje? Ako to nije zločin, najveći zločin od svih zločina, zločin zbog krvi, nacije i vere, kako, onda taj zločin izgleda? Ne znam. Ali znam da danas slave, i da nikoga, prethodno, bar iz puke pristojnosti, za taj zločin nisu kaznili. I neće. Baš kao što neće nikada da priznaju Jasenovac, i sve njegove žrtve, i kao što neće da priznaju da su ubili više stotina hiljada Srba tokom Drugog svetskog rata, kada su, po prvi put, stvarali nezavisnu državu Hrvatsku, samo za Hrvate i ni za koga drugog. No, to su oni, i to se sigurno neće promeniti. Ali nešto drugo, sasvim sigurno hoće – istakao je Vučić.

Srbija se menja. Srbija, koja jako dugo nije shvatala da tragedije ne počinju kada se ne razumeju reči, nego kada se ne razume ćutnja. I tu ćutnju, tešku ćutnju svog naroda, svojih Krajišnika, nismo razumeli, previše dugo, gotovo punih 18 godina. I ćutali smo na tu ćutnju, plašeći se da kažemo ništa drugo, nego ono što jeste. Nismo smeli da kažemo, “zločin”. Ni da kažemo, “pogrom”. Ni da kažemo, “čišćenje”. Ni, “istrebljenje”, “ubijanje”, “silovanje”, “paljenje”, “pljačkanje”. Danas, smemo. Danas je Srbija, u ime svojih, progovorila. Danas Srbija govori u ime svih Krajišnika. Bez trunke mržnje, bez poziva na osvetu, bez želje za bilo čim drugim osim za istinom, i elementarnom pravdom – poručio je i naglasio:

Onom pravdom zbog koje i danas ponavljam ono što najmanje žele da čuju. Više nikada nikakvih Oluja, za Srbe, zato što su Srbi, neće biti. To je moja poruka Srbima i svima drugima. I nećemo više, Milorade, biti samo utočište za naš narod, za naše Srbe. Bićemo zaštita za svakog od njih, stajaćemo uz svoj naroda, i nikome nećemo dozvoliti da ga progoni i ponižava. I nemamo mi čega više da se stidimo, zato što smo Srbi. Suviše je, dragi Krajišnici, velikih Srba, a pogotovo velikih Srba, iz Hrvatske, onih zbog čijih pronalazaka danas svoju sramotu ne slave u mraku, i bez mikrofona, da bi se mi stideli. A kako ćete Tesli da promenite rod, Tesli od oca pravoslavnog sveštenika i majke Srpkinje da kažete da nije Srbin? Nego šta je? Kao i Milanković i veliki Krajišnici koji ovde žive. I ti Srbi, i Ličani i Kordunaši i Dalmatinci…nama su dali najviše. Ostavili su oni, i Hrvatskoj, svoja velika dela. Ali, još više su dali nama. Srbi, Krajišnici, doneli su ovde, u svoju kuću, sav svoj talenat, marljivost, svu genijalnost tog krša u kojem su se rodili i koji te tera na velika dostignuća, i dali nam, sve to, onako kao što deca daju roditeljima.

Dali su, svojoj otadžbini, svojoj majci, Srbiji. I nije Jelena dala pola srca. Jelena je svojoj Srbiji i Bačkoj Palanci dala dva srca, i ono krajiško i ono odavde iz Srbije. Onoj čiji su najveći ponos. Onoj koja, i to je više od obećanja, to je ozbiljna zakletva, nikada neće da ćuti.

Ni o zločinu, ni o svom ponosu. I na kraju, dozvolite mi da se još jednom izvinim svim Krajišnicima, svim prognanim, svim žrtvama, za sve te godine ćutanja,teškog i zlokobnog ćutanja – rekao je on.

Njegova svetost patrijar srpski Irinej, koji je služio parastos, rekao je večeras da je dan kada se dogodila hrvatska vojna i policijska akcija “Oluja” jedan od najstrašnijih dana srpskog postojanja na ovim prostorima.

Patrijarh Irinej istakao je da je to stradanje bilo takvo da se i nebo postidelo od nedela ljudskih.

“Strašna tragedija, ta mržnja koja je počela u prošlosti nastavila se tokom `Oluje`, a što je tragično – prisutna je i danas”, rekao je patrijarh Irinej na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana sećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”, 4. avgusta 1995. godine.

On je naveo da su se tu sabrali da obnove tužno sećanje na nevino postradale, koji su imali jedinu krivicu što su bili Srbi i što su pripadali pravoslavnoj veri.

“To je bio strašan dan naše istorije. Ono što je najtragičnije oni nisu postradali od ruku nekog nepoznatog naroda niti nepoznate religije već od braće hrišćana koji su pripadali, sa malim razlikama, jednoj drugoj veri hrišćanskoj”, rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, ovo strašno zlo neće doneti dobro nikome. Patrijarh je naglasio da se i danas, posle dve decenije, Srbi pitaju šta je taj narod rukovodilo i motivisalo da dignu ruku “na braću svoju sa kojima su dugi niz godina delili podneblje i zemlju”.

Srpski patrijarh je rekao da je jedino institucija Crkve mogla da zaustavi to zlo koje je iznenadilo ne samo srpski narod već sav narod sveta, pogotovo hrišćanske narode.

“Ako ima neko ko je zatajio i ko je mogao da to zlo zaustavi, to je bila Crkva. Nažalost, i njihova i naša tragedija. Da je to učinio neki nepoznat narod, možda bi imali nekakvog razumevanja, ali to je bio narod sa kojim smo zajedno živeli, imali istu državu”, naveo je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, Crkva koja je pozvana da širi ljubav, narod koji čita Jevanđelje, koji se moli Bogu i istom spasitelju, zaboravio je kome pripada i stavio se na sasvim drugu stranu koja ne može nikada i ničim opravda.

On je ukazao da je velika hrišćanska vrlina oprostiti kao što Bog oprašta nama.

“To smo i mi pozvani i nadamo se da će to bar nekoga pokrenuti da razmisli šta je bilo i da poželi da se takvo zlo nikada više ne ponovo i to ne samo kod nas”, rekao je srpski patrijarh.

On je dodao da je oprost jedini put i način da se zlo izleči i odstrani, te poželio da Gospod daruje ljubav da se zlo, koje je srpski narod doživio, nikada nigde ne desi.

“Mi smo pravoslavni hrišćani pozvani da to činimo i činićemo”, napomenuo je patrijarh Irinej, te naglasio da se ne vidi da druga strana tako nešto čini.

Nakon obraćanja patrijarha Irineja, intonirane su himne Srpske i Srbije, te minutom ćutnje odata pošta svim srpskim žrtvama.

Komentari
0
Pošalji komentar
k6e gg4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: