Obeležena stota godina od oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu Časom istorije sa Medijanom

Izvor: Niški portal | 12-Oct-2018 | 09:48

Podsećanje na velika dela srpskih vojnika. 


Povodom stote godišnjice oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu, 12. oktobra, Gradska opština Medijana organizovala je nastavak „Časa istorije sa Medijanom“,  u saradnji sa Društvom za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine iz Beograda i Departmanom za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu.

 

Čas istorije sa Medijanom

 

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić kaže da je na važne istorijske datume potrebno stalno podsećati nove generacije, a to je samo jedan od ciljeva časova koje najveće niška opština organizuje.

 

Niš je oslobođen u Prvom svetskom ratu pre sto godina 12. oktobra, a ovo je prilika da se setimo i toga dana i naših predaka koji su nam u amanet ostavili svoju žrtvu koju moramo da cenimo i poštujemo. 

– rekao je Kocić, podsetivši da je opština 14. septembra organizovala Istorijski čas sa Medijanom povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta i da će sličnih događaja biti još do kraja godine.

 O značaju velikog istorijskog datuma za Niš i liku srpskog vojnika govorila je upravnica Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, prof. dr Božica Mladenović.

Srpska vojska je u periodu od 1912. do 1918. godine vodila tri rata i ostavila neizbrisive tragove u našoj istoriji. Moramo da držimo vezu sa našim precima koji su zaslužni za ono što sada imamo. To su ljudi koji treba da nam budu etalon, sada i uvek, jer je njihovo delo veliko .

– rekla je profesorka Mladenović.


Ona je istakla važnost istorijskih časova koje organizuje Gradska opština Medijana, uz napomenu da oni ne treba da se održavaju samo u godini jubileja, već svake godine.

 

 

 
O aktivnostima Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. Gdoine u godini jubileja govorila je sekretar Drutšva Dragana Jurišić, a kratko podsećanje na vojvodu Živojina Mišića izneo je njegov praunuk Đorđe Stojanac koji je takođe bio gost Gradske opštine Medijana.  

 

 

Predavanje na Filozofskom fakultetu u Nišu pratila je izložba istorijskih fotografija i fotografija sa obeležavanja važnih datuma u srpskoj istoriji.

 

Komentari
0
Pošalji komentar
aXf 3fa
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: