Od domaće nema bolje lektire

Izvor: Niški portal | 17-Mar-2017 | 21:44

Pisci za decu iz Niša i okoline posetili su Osnovnu školu „Dr Zoran Đinđić“ u Brzom Brodu i najavili „Deveti Festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“ koji se iduće nedelje održava u organizaciji Gradske opštine Medijana. O značaju domaće lektire sa učenicima su na pesnički način razgovarali - Violeta Jović, Vlasta Cenić, Velibor Petković, Minja Ilijeva, Lela Stojanović, Rusomir Arsić, Biljana Stanojević, Srđan Živković, Dragan Marinković.

 “Radionice mnogo znače. Prvo, budemo na izvorunadahnuća, a drugo deca imaju prilike da vide kako pesme nastaju, o čemu one govore. Taj direktni kontakt sa pesnikom ili piscem je veoma važan za najmlađe”, kaže pesnik iz Doljevca Vlasta Cenić.

    

Deca su pitala pisce - kada su napisali prve stihove, koji su im knjige omiljene, koje doba dana im najviše odgovara za pesnički rad.

“Lepo je upoznati pesnike jer volim da čitam u slobodno vreme. Nemam omiljenog pisca, pa zbog toga i ne biram šta ću pročitati”, tvrdi Sara Elić iz OŠ Zoran Đinđić. Za razliku od nje, njena drugarica Biserka čita isključivo stranu literature, naročito englesku književnost.

“Zabavno mi je da čitam. Najradije čitam bajke I to mlađoj sestri. Mačak u čizmama mi je najmaštovitija bajka koju sam pročitao, ističe Petar Rakić iz iste škole.

Direktorka škole Nataša Kodrman istakla je značaj druženja pisaca sa učenicima, i naglasila da ih na ovaj način deca upoznaju neposredno, jer ih znaju samo iz knjiga.

    

“Radionice su izuzetne naročito sada kada je festival proširen njima. Sada je potrebnije nego ranije jer su deca sada u manjoj meri izložena knjizi i pisanoj reči, naglašava NATAŠA KODRMAN, DIREKTORKA OŠ „DR ZORAN ĐINĐIĆ“.

Tradicionalni „Deveti festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“ biće održan 21. marta. Okuplja najpoznatije srpske pisce za decu i nagrađuje najbolje likovne i literarne radove učenika iz Srbije i inostranstva.

Nagrada „Naissa“ ove godine biće dodeljena pesniku Slobodanu Stanišiću.

Autor: Vladana Simić

 

Komentari
0
Pošalji komentar
6yU 30s
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: