Od januara 30 žena ubijeno u porodičnom nasilju

Izvor: Niški portal | 26-Nov-2016 | 07:40

U proteklih šest i po godina u porodičnom nasilju ubijeno je 216 žena, a od januara ove godine 30, rečeno je na akciji „Zajedno u prevenciji nasilja nad ženama“, koju je organizovalo Udruženje romkinja Osvit. Ovo udruženje ima i SOS telefon na koji se može prijaviti nasilje u porodici.

- SOS telefon radi dvojezično, na romskom i srpskom jeziku, 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji. Svaka žena koja se javi na 515-318 može da dobije psihološku pomoć, besplatnu pravnu pomoć, kao i besplatno zastupanje na sudu. Porodično nasilje je u porastu i u toku godine javi se 150-180 đena, rekla je aktivistkinja SOS telefona Gordana Jovanović.

Cilj ove akcije je da se podigne svest građana o nasilju u porodici, kao i da se informišu o nasilju. Advokat Adrijana Savić poručila je svima da prijave nasilje.

- Našoj advokatskoj kancelariji se za pomoć obratilo 5 žrtava nasilja u porodici i svi slučajevi su uspešno okončani. Stimulacija ženama da prijave nasilje jeste i činjenica da nasilnici budu procesuirani. Ako se nasilnici ne procesuiraju, postupci ne pokreću, to je jedna negativna poruka, pa stoga smatram da je samo procesuiranje nasilnika jedan veliki korak, jedan pomak u smislu pomoći žrtvama, istakla je Savić.

Udruženje romkinja Osvit pokrenulo je i peticiju da se 18. maj proglasi danom žena koje su ubijene u porodičnom nasilju, jer je kako kažu prošle godine za samo 72 časa, 16,17. i 18. maja, ubijeno sedam žena.

Komentari
0
Pošalji komentar
Fa5 IlI
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: