Održan deveti međunarodni uspon na Ruj

Izvor: Niški portal | 25-Jun-2018 | 14:10

U subotu, 23.juna 2018.godine, u organizaciji Planinarskog kluba “Ruj 1706” iz Babušnice i Turističke organizacije opštine Babušnica, održana je Tradicionalna akcija Planinarskog saveza Srbije – deveti međunarodni uspon na Ruj. Više od osamsto planinara, na Ruj se istovremeno penjalo i sa srpske i sa bugarske strane ove pogranične planine, pod sloganm “Tradicija za budućnost”.

Sa srpske strane planine Ruj, na akciji je učestvovalo 354 planinara iz svih krajeva Srbije. Vremenski uslovi bili su veoma povoljni za prelazak poznate staze od sela Rakita, preko vrha Rakitski kamen (1456 m) do vrha Ruj (1706 m), sa silaskom u selo Vuči Dol i povratkom u Rakitu. Na dan uspona, posle dvadesetak uzastopnih dana sa kišom na planini Ruj, konačno nije pala ni kap kiše.

To je pogodovalo planinarima, koji su ovu stazu srednje težine savladali lakše od očekivanog. Među njima bili su i poletarci Andrija Milošev, šestogodišnjak iz sela Rakita, i osmogodišnji Aleksandar Krstić iz Planinarskog društva “Preslap” iz Niša. Vodički tim bio je savršeno uigran, a od velike pomoći bilo je i angažovanje ekipe Gorske službe spasavanja Srbije.

Veliku čast organizatorima manifestacije i svim učesnicima učinio je svojim dolaskom i predsednik Planinarskog saveza Srbije, g. Iso Planić, proslavljeni sportista, koji se svojevremeno popeo i na Mont Everest. Predsednik Planić uverio se u sposobnosti planinara sa juga Srbije da organizuju velike međunarodne manifestacije, i svi na jugu sada očekuju snažniju podršku nacionalnog saveza.

Još jedan proslavljeni sportista, Zoran Pavlović Paća, podržao je svoje prijatelje, došao u Rakitu i popeo se na Rakitski kamen i Ruj, samo dan pre odlaska na veliku ekspediciju na planini Kavkaz, kada će predovoditi 22-oje planinara iz Srbije i Makedonije u pohodu na Elbrus (5642 m), najviši vrh Evrope i Rusije.

Svoje zadovoljstvo nisu skrivali Dražen Kordić, predsednik Planinarskog kluba “Ruj 1706” i mr Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije opštine Babušnica. Vremena za radost i nema mnogo, zato što će sledeće godine, uspon na Ruj biti u znaku dva velika jubileja – deseti put će se planinari okupiti na Ruju, a obeležava se i 90 godina od snimanja prvog igranog filma u istoriji jugoslovenske kinematografije – “Rudareva sreća”, koji je davne 1929.godine snimljen upravo u selu Rakita. Dovoljno je to razloga da se organizatori obrate mnogim institucijama iz oblasti sporta i kulture, da naredni, jubilarni uspon na Ruj bude drugačiji od svih prethodnih, i da ožive i sela na jugu i jugoistoku Srbije.

Komentari
0
Pošalji komentar
f4I 3bS
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: