Orijent ekspres: Evropski filmovi u Balkanskoj ulici

Izvor: NiškiPortal | 05-Jul-2017 | 20:41

Za sve ljubitelje evropskih filmova u Balkanskoj ulici, u Bioskopu Kupina, pogledajte projekcije.

Od 7. do 13. jula moći ćete da pogledate 3 ostvarenja koja nam dolaze iz Turske, Francuske i Češke/Slovačke.

Foto: Events "Festival evropskog filma"

Mustang (Turska)
18h

Savremena drama koja istražuje suprotnosti religije i sekularizma, tradicije i modernizma, kroz priču o pet mladih devojaka koje žive u udaljenom selu u severnoj Turskoj. Lale i njenih pet sestara se vraćaju kući iz škole i bezazleno igraju sa decacima. Ali "nemoralnost" njihove igre pokreće skandal koji ce imati neočekivane posledice u patrijahalnoj sredini. 
Film je sa velikim uspehom prikazan na festivalu u Kanu 2015. gde je i rediteljka osvojila dve nagrade(C.I.C.A.E. Award, Label Europa Cinemas).

Kućna nega (Češka/Slovačka)
19.45h

Crno humorna dramedija o konfliktu sa moralnošću, ispričana veselim stilom češke seoske ko- medije. Vlasta ima 55 godina i vesela je domaćica i kućna negovateljica u stalnom pokretu. Putuje Češkom i posećuje svoje ekscentrične pacijente. Posvećena je majka i supruga i uvek potrebe drugih stavlja ispred svojih. Njen tradicionalni i konzervativni suprug provodi vreme zadovoljavajući svoje sopstvene potrebe, ne hajući mnogo za Vlastine emocije. Ali kada Vlasti dijagnostikuju kancer, njena porodica i pacijenti, pa čak i ona sama, shvataju da je i njoj potrebna pomoć. 
Film tipičan za ono što se kod nas smatra “češkom školom”, tako sličan našem mentalitetu i nominovan je kao češki kandidat za Oskara.

Sudija (Francuska)
21.30h

Sudija Mišel Rasin je strog prema sebi kao i prema drugima. Nije preterano omiljen ali ga svi respektuju. U veoma delikatnom trenutku njegovog života, kada se nalazi u sred razvoda, počinje težak sudski proces koji će u njegovu sudnicu kao porotkinju uvesti Birgit.

Filmovi se prikazuju od 7. do 13. jula u istim terminama. Ulaznice na svaku projekciju su 100 dinara.

Komentari
0
Pošalji komentar
5hp 6as
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: