Otvorena izložba „Tesla i Pupin na istom putu“

Izvor: Niški portal | 10-Dec-2016 | 19:26

Izložba o dvojici genijalnih naučnika, „Tesla i Pupin na istom putu“, autorke Aleksandre Ninković Tašić otvorena je juče u Galeriji Sinagoga.

- Mi smo decenijama živeli u zabludi o odnosu dvojice naučnika. A istina je da su Pupin i Tesla mnogo više bili srodnici nego suparnici, koji u stvari i nisu bili. Bili su različite ličnosti, ali su sarađivali na toliko mnogo načina, rekla je na otvaranju izložbe autorka, koja je izložbu realizovala u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle.  

- Ova postavka jezgrovito prikazuje iste izvore nadahnuća, vere, puteve odrastanja, ljubav majke, ali i mesta njihovih susreta u Americi, kako je Mihajlo Pupin kao pragmatičan i praktičan čovek pomagao Nikoli Tesli, kako su zajedno govorili na skupovima, kako su gradili idealizam u nauci i kako ih je američka javnost videla kao ljude koji mogu zajedničkim radom spasiti svet. Nikola Tesla nikada nije radio sa studentima i učenicima osim na Pupinov poziv, u njegovoj misiji da dovede velikog čoveka koje će ih inspirisati da postanu jači. Pogled Pupina prema Tesli nije bio pogled zavisti, već pogled na koji treba da budemo ponosni, istakla je Aleksandra Ninković Tašić.

Izložba traje do 14. januara, a ulaz je besplatan.

Komentari
0
Pošalji komentar
pUM PvP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: