Ove godine u Srbiji registrovana 74 HIV pacijenta

Izvor: Niški portal | 01-Dec-2016 | 16:25

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, ove godine se obeležava pod sloganom “Testiranje je u modi, testiraj se na vreme”. U toku 2016. godine na teritoriji nišavskog u topličkog okruga registrovano je devet novoinficiranih, od kojih pet sa simptomima side, a četvoro HIV pozitivnih, rečeno je na konferenciji povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side. U prvoj polovini godine u Srbiji, HIV je dijagnostifikovan kod 74 osobe.

-Osobe zaražene HIV-om ne mogu u Nišu da pronađu zubara koji bi ih lečio. Moj maksiofacijalni hirurg mi vadi zube, ali on ne vrši popravku. Kada sam letos pokušala da sa njim nađem zubara koji bi mi popravio zub, većina zubara nije htela da obavi popravku, pod izgovorom da nemaju kvalitetne sterilizatore, kao i da poprvka može da sačeka na još neki mesec, kaže Sandra, koja već 16 godina živi sa HIV-om.

U Srbiji se HIV leči već 30 godina. Država ima oformljenu Strategiju za borbu protiv HIV-a, a lečenje obolelih je besplatno.

-U Srbiji je dostupno sasvim dobro lečenje, nije najbolje kao u Americi, ali lekovi su jako efikasni i ukoliko se koriste kontinuirano i svakodnevno oboleli mogu normalno da žive. Kvalitet života HIV pacijenata se ne razlikuje od kvaliteta života zdravih ljudi, rekla je doktorka Vesna Mihailović, sa Klinike za zarazne bolesti Kliničkog centra Niš. Ona je dodala da u samom lečenju obolelih HIV-om postoji niz problema koji teraju pacijente da se redovno kontrolišu od strane infektologa i drugih specijalista, ali su ti problemi rešivi kada se pacijent javi na vreme.

Gotovo 60 odsto HIV pozitivnih osoba zaraženo je nezaštićenim polnim odnosom, rečeno je na skupu.

-Na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga od 1987. godine do danas registrovano je 158 osoba zaraženih HIV-om, četiri puta više je muškaraca nego žena. Imali smo i transmisije sa majki na decu. Pohvalno je da je četvoro dece rođeno zdravo, zato što su majke znale da boluju od ove zarazne bolesti i uzimale su adekvatnu terapiju. Ove godine bilo je dve transmisije sa majke na dete, istakla je dr Biljana Kocić,  iz savetovališta za polnoprenosive infekcije.

Prvi zaraženi HIV-om u Srbiji je registrovan 1985. godine. Od tada je u Srbiji otkriveno 3.389 osoba inficiranih HIV-om, a od side je umrlo 1.194 osoba. Procenjuje se da oko 1.000 ljudi u Srbiji ne zna da ima HIV.

Komentari
0
Pošalji komentar
Lbc myy
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: