Ove stvari izbegavajte da radite na poslovnim kompjuterima

Izvor: n1 | 03-Jun-2018 | 20:21

Ove stvari izbegavajte da radite na poslovnim kompjuterima.

pixabay.com

Čuvanje lozinki

Prema Društvu za upravljanje ljudskim resursima, mnoge kompanije imaju klauzulu u vezi s računarom i politikom korišćenja interneta, čime se čuvaju lične lozinke.

Kako tvrde stručnjaci, e-mail i ostala elektronska komunikacija koju prenose, oprema, sistemi i mreže nisu privatni ili poverljivi i vlasništvo su kompanije. Stoga, kompanija zadržava pravo ispitivanja, praćenja i regulisanja pošte i ostalih komunikacija, direktorijuma, datoteka i svih ostalih sadržaja, uključujući i korišćenje interneta, koji se prenose ili čuvaju u tehnološkim sistemima, bilo na licu mesta ili izvan nje.

Čuvate lične podatke

Službeni računar nije vaša imovina i pripada kompaniji, piše Business Insider. 

Ako se kompaniji nešto dogodi ili prestanete da radite za njih, standardna politika je da odmah morate da napustite svoju kancelariju. Verovatno nećete imati vremena za uklanjanje tih datoteka. Umesto toga, razmotrite držanje USB-a na privesku za čuvanje bilo kakvih ličnih podataka.

Spajate se na Wi-Fi tokom rada na osetljivom materijalu

Mesta koja nude besplatni Wi-Fi poput kafića, aerodroma ili hotela, mogu vam podvaliti prevaru.

Radite na nečem drugom dok ste u kancelariji

Mnogi od nas imaju drugi ili treći posao koji rade kao hobi ili da zarade dodatan novac, ali granice bi trebalo da postoje. Sve što radite na svom radnom računaru vaš poslodavac može legalno zabeležiti. Budite oprezni pri korišćenju uređaja kompanije za lično poslovanje.

pixabay.com

Razmenjujete poruke lične prirode

Četovi poput Slack, Campfire i Google Hangout postaju sve korisniji za timski rad. Međutim, te poruke su jednako dostupne kao poruke e-pošte.

Ne zaboravite da budete vrlo oprezni sa onim što kažete na platformama za čet.

Dopuštate prijateljima ili kolegama izvan IT odeljenja da daljinski pristupaju vašem kompjuteru

Daljinski pristup softverima lako je dostupan i možete pristupiti i izvan kancelarije. Ali, nemojte raditi stvari koje ne biste inače dopustili, piše tportal.

Komentari
0
Pošalji komentar
VXD QNA
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: