PODSETNIK ZA ĐAKE, A I RODITELJE: Takmičenje „Kengur bez granica” 2019.

Izvor: Niški portal | 09-Mar-2019 | 23:34
„Kengur bez granica” 2019.
Zbog produžetka raspusta rok za prijavu takmičara za takmičenje „Kengur bez granica” je bio do 8. marta, a rok za uplatu je do 14. marta 2019. godine.
 
Društvo matematičara Srbije vas poziva na Međunarodno matematičko takmičenje „Kengur bez granica” 2019.
 
Facebook grupa: Kengur bez granica – Srbija
 
 
Šta je cilj takmičenja?
 
Osnovni cilj takmičenja „Kengur bez granica” je popularizacija matematike. Cilj takmičenja je i povećanje interesovanja za matematiku i prirodne nauke, kao i stepena logičkog i kombinatornog mišljenja, razumevanja tekstova i primene stečenog matematičkog znanja.
 
Zašto je takmičenje međunarodno?
 
Učenici u celom svetu, u preko 70 država, u isto vreme razmišljaju o istim problemima i rešavaju iste zadatke.
 
Gde mogu da nađem podatke o državama učesnicama?
 
Detaljnije informacije možete naći na sajtu www.aksf.org.
 
Kad se takmičenje održava?
 
DATUM I VREME NAREDNOG TAKMIČENjA jedinstveno je u celom svetu:
 
21. mart 2019. godine (treći četvrtak u martu) u 10.00 časova.
 
 
Kakvo je to takmičenje?
 
„Kengur bez granica” je test takmičenje. Nagrade se dodeljuju posle finalnog takmičenja. Svaki zadatak ima 5 ponuđenih odgovora od kojih je samo jedan tačan. Test sadrži 30 zadataka sa tri stepena težine (po 10 zadataka) koje učenici od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole rade 90 minuta. Učenici 3. i 4. razreda osnovne škole treba da odgovore na 24 pitanja za 75 minuta i za njih su zadaci podeljeni po težini na grupe po 8 zadataka. Učenici 1. i 2. razreda osnovne škole dobijaju 18 zanimljivih zadataka, podeljenih u tri grupe po 6 zadataka, koje treba da reše za 60 minuta.
 
Ko može da se prijavi?
 
Učenici od 1. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u sledećim kategorijama:
 
A: učenici osnovnih škola;
K1: društveni smer gimnazije, jezičke gimnazije, stručne škole III stepena;
K2: stručne škole IV stepena (tj. svi oni koji imaju matematiku sve 4 godine sa bar 3 časa nedeljno);
K3: prirodno matematički i opšti smer gimnazije i specijalne matematičke gimnazije.
Učenike treba da prijavi škola. Ukoliko škola ne želi da prijavi učenike, potrebno je da se izvrši zajednička uplata iz jedne škole. Pojedinačne uplate učenika nećemo prihvatati.
 
Gde se takmičenje održava?
 
Učenici test rešavaju i kodne liste popunjavaju u svojoj matičnoj školi. Učenik na takmičenju dobija list sa zadacima i kodnu listu za odgovore, na kojoj treba da označi svoje odgovore. Potrebna je saradnja nekoliko nastavnika koji će pomoći oko dežurstva i prijave učenika na takmičenje.
 
Gde se kodne liste pregledaju?
 
Obrada kodnih lista vršiće se u Kragujevcu. Podatke o tačnoj adresi dobićete najkasnije zajedno sa zadacima.
 
Na kojim jezicima su zadaci dostupni?
 
Osim na srpskom jeziku (sa ćiriličnim ili latiničnim pismom), biće moguća izrada zadataka i na mađarskom, rumunskom i hrvatskom jeziku, o čemu se treba izjasniti prilikom prijave.
 
 
Kako se određuje ko dobija nagrade?
 
Prvih 30 učenika svakog razreda osnovnih škola (ukupno 240 učenika), kao i prvih 10 učenika svakog razreda po kategorijama (po razredu 30 učenika) srednjih škola (ukupno 120) biće pozvano na finalno takmičenje, gde će se odrediti konačan plasman. Organizator ima pravo da, na osnovu broja prijavljenih učenika, menja broj učesnika finalnog takmičenja. Finalno takmičenje će biti održano na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu 09.06.2019. Prvih najmanje 10%, a najviše 15% najboljih takmičara, u svakom razredu i u svakoj od kategorija, dobiće priznanje Društva matematičara Srbije za postignuti rezultat.
 
Gde se mogu videti zadaci iz ranijih godina?
 
Na veb stranici Društva (https://dms.rs/kengur/zadaci/) možete videti zadatke sa takmičenja od 2005. do 2018. godine.
 
Biltene sa urađenim zadacima do 2016. godine možete nabaviti preko Društva matematičara Srbije po ceni od 150 dinara po biltenu. Za učenike mlađih razreda osnovnih škola Društvo matematičara Srbije je izdalo zbirku zadataka sa rešenjima sa takmičenja od 2007. do 2016. godine, a za starije razrede osnovne škole zbirku zadataka sa rešenjima sa takmičenja od 2007. do 2017. godine.
 
Gde mogu da dobijem više informacija?
 
Za sve nejasnoće možete nas kontaktirati telefonom na broj 011 3036818, radnim danom, u vremenu od 9.00 do 14.00 časova, ili nam možete pitanja, primedbe i sugestije slati mejlom na adresu kengur@dms.rs.
 
Pratite nas i na Facebook grupi: Kengur bez granica – Srbija.
Komentari
0
Pošalji komentar
0Ew f1R
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: